• Jelle Horst in de keuken van La Provence: ,,Dit is goed voor mijn naamsbekendheid.''

    prive-archief

Jelle Horst kookt als de beste

LEUSDEN Jelle Horst won vorige week de nationale editie van de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition. De Leusdense souschef bij La Provence in Driebergen, liet in leerhotel Het Klooster in Amersfoort vijf talentvolle leeftijdsgenoten achter zich.

Marcel Koch

Hij kwam, zag en kookte als de beste. Wat deze prijs voor hem betekent? ,,Dit is vooral goed voor mijn naamsbekendheid'', antwoordt Horst (24) tussen zijn werkzaamheden door in de keuken van La Provence. Aan kookwedstrijden meedoen is niet nieuw voor de ambitieuze souschef, winnen wel. ,,Ik ben op nationale kampioenschappen vaak op de tweede plek geëindigd, ik was de Joop Zoetemelk onder de jonge koks'', zegt hij met zelfspot. ,,Maar Zoetemelk won ooit de Tour de France, dus ik heb altijd hoop en vertrouwen gehouden. Het voelt fijn om nu eens de beste te zijn.''

ONDER CONTROLE Horst kreeg veel lof toegezwaaid. De jury was onder de indruk van zijn technische vaardigheden, organisatie in de keuken als ook de originaliteit en smaak van de gerechten. ,,Of ik nog gespannen ben tijdens zo'n wedstrijd? Niet meer dan anders. Als kok moet je zorgen dat je altijd alles onder controle hebt. En dat had ik. De studenten van het leerhotel, die ik moest aansturen, deden het overigens uitstekend.''

De vijf kandidaten kregen kort voor begin een black-box met twintig ingrediënten waaruit zij een voor- hoofd- en nagerecht moesten bereiden. Horst wist er wel raad mee. ,,Of ik nou bij La Provence kook of in een competitie of voor wie dan ook: ik probeer altijd het beste uit mezelf te halen. Als ik een potje ga voetballen doe ik ook voor honderd procent mijn best. De wil om te winnen is altijd aanwezig, ja.''

SCANDINAVISCHE KEUKEN Sergio Herman en Robert Kranenborg zijn koks die hij bewondert. ,,Maar er zijn er zoveel in de wereld die op een hoog niveau koken. Ik volg het allemaal nauwgezet. Zo vind ik de Scandinavische keuken interessant. Er wordt daar met veel producten uit eigen land gekookt, gelet op de winterse temperaturen is dat bijzonder. Daar zou ik graag eens in de keuken willen kijken. Scandinavië staat bovenaan mijn lijstje om te bezoeken.''

Op zijn gastronomische ontdekkingstocht dineerde Horst al eens in driesterrenrestaurants in het Italiaanse Modena en in Bangkok. ,,Een enorme belevenis en ervaring.''

CALGARY Met het winnen van de kookwedstrijd verdient Horst een stage in een Londens' restaurant en vertegenwoordigt hij Nederland in september tijdens de internationale finale in het Canadese Calgary. Horst: ,,Ik zie er naar uit.''

De kookwedstrijd voor jonge koks is een initiatief van Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Dit is een vereniging van liefhebbers (amateurs en professionals) van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. De wedstrijd biedt de koks de mogelijkheid om hun culinaire vaardigheden te tonen in een concurrerende omgeving te midden van leeftijdsgenoten. De mondiale wedstrijd wordt sinds 1977 jaarlijks gehouden.