• Arnoud J Spaaij

'Je moet bijna meefietsen'

ACHTERVELD In een moderne loods in Achterveld staat een oude verzameling. Peugeot's voornamelijk. Maar ook enkele andere bijzondere auto's. En fietsen en kinderwagens. Het is de liefde van Hans Meeuwissen die hij graag deelt met anderen.

Arnoud J Spaaij

Het museum moet nog officieel open gaan. De exacte datum is nog niet bekend. Dat vertelt de 69-jarig Meeuwissen gelijk bij binnenkomst. Het heeft alles te maken de enorme precisie waarmee hij alles overdacht heeft. ,,Bij de opening komt er een Peugeot 201 uit 1934 over uit Frankrijk", vertelt Meeuwissen. ,,Zo medio april. En daar wil ik gewoon op wachten."

CONCOURSSTAAT Voor zijn verhaal aan de krant heeft Meeuwissen ook niets aan het toeval overgelaten. Hoewel hij nog bezig is met de inrichting ziet alles er al piekfijn uit. ,,Alle auto's zijn in concoursstaat", legt de gepensioneerde ondernemer uit. Een vakterm voor liefhebbers waarmee wordt aangeduid dat de tentoongestelde auto's zonder restauratie naar een expositie kunnen. Bovendien, alles wat er staat dat rijdt, is verzekerd en voor zover nodig in de belasting.

MOOI PAK Een aantal auto's zijn door vrienden en goede relaties ter beschikking gesteld voor de expositie. Maar Meeuwissen, voor velen eigenlijk beter bekend als Hans de Meeuw, heeft van huis uit altijd in Peugeot gereden. ,,In zo'n 203 heeft m'n opa nog gereden. Niet in deze maar verder helemaal identiek", vertelt De Meeuw bijna struikelend over zijn woorden van enthousiasme.

,,Ik rijdt er voor goede kennissen ook wel eens een bruidspaar in. Trek ik een mooi pak aan. Zo'n Peugeot Familiale is een zes personen auto; het bruidspaar achterin en de bruidsjonkers op de stoeltjes op de tweede rij. Maar …," en Meeuwissen schiet in de lach, ,,hij heeft maar 40 pk dus met zes personen moet je zelf meefietsen."

ERFGOED Hoewel Peugeot de boventoon voert in de verzameling is Meeuwissen liefhebber van alle merken. ,,Het gaat mij dan ook echt om de nostalgie. Als je ouder wordt is het voor iedereen leuk om terug te kijken. En net als bij kastelen is dit erfgoed. Bovendien, over twee generaties komen ze kijken en zeggen ze 'daar staan auto's, daar moest je nog zelf sturen!' Het gaat me ook vooral daarom. Dat is ook de reden dat je fietsen en kinderwagens aantreft. Die zijn ook mobiel en dat werd vroeger ook prachtig vormgegeven. Moet je zo'n Peugeot-fiets zien, in het tandwiel zitten drie leeuwtjes verwerkt."

OP AFSPRAAK Zodra het museum open is, staat Meeuwissen klaar voor geïnteresseerden. Op afspraak en het liefst voor kleine groepen. Er is al veel belangstelling vanuit verenigingen. ,,Ik biedt de mensen gewoon een kop koffie met koek. Als men meer wil doe ik graag een beroep op de lokale horeca. Weet je, het gaat mij echt om het behoud van de verzameling."

Meeuwissen heeft contacten met nogal wat belangenverenigingen en liefhebbers. ,,Ja, er zijn best veel kleine verzamelingen. Ik zou graag zien dat we die gezamenlijk beschikbaar houden." Spoedig is ook de website www.museummobielerfgoed.nl klaar. ,,Met als ondertitel Classic Peugeot", benadrukt Meeuwissen nog eens trots.