• De EHBO-vereniging organiseert ook andere informatieve avonden.

    Arnoud J Spaaij

'Je bent sterker als er een calamiteit is'

ACHTERVELD De EHBO-vereniging Achterveld is regelmatig zichtbaar in het dorp. Sommige leden zijn als vrijwilliger actief maar goede EHBO-handelingen kunnen ook in veel gevallen privé veel nare gevolgen voorkomen na een ongeluk.

Arnoud J Spaaij

,,Als je een ongeluk ziet gebeuren dan raak je niet zo snel in paniek", zegt Corrie van den Hengel. ,,Dan zie je 'dit gaat niet goed' maar dan probeer je in te grijpen." Van den Hengel maakt duidelijk dat EHBO dus eigenlijk voor een deel tussen de oren zit. ,,Want", zo legt Van den Hengel uit: ,,als je een cursus EHBO gevolgd hebt, dan voel je je rustiger en zeker. Iemand die de cursus heeft gedaan is sterker als er calamiteit is. In plaats van in paniek te raken, loop je dan voor jezelf even een aantal punten na en kan je iemand die anders wegrent behoeden voor ergere gevolgen."

SAAMHORIGHEID EHBO-er zijn doe je niet alleen voor anderen maar kan ook thuis van pas komen. Toch zegt Van den Hengel daarover: ,,De cursus, lid zijn van de vereniging en posten bij evenementen geeft ook saamhorigheid." Toch is het posten bij evenementen niet verplicht, legt Van den Hengel uit: ,,Nee, dat mag je als lid bij ons zelf bepalen. Maar het is heel vaak ook erg leuk. Het is een dorpsgevoel. Je kan wel wat voor elkaar betekenen."

VOOR ANDERE VERENIGINGEN Ook leden van andere verenigingen die toch al aanwezig zijn bij hun eigen evenement en een geldig EHBO-diploma hebben, kunnen van betekenis zijn voor hun eigen club. ,,Dat klopt, als je toch al aanwezig bent hoeft je vereniging niet nog eens extra EHBO-ers in te huren voor een evenement. Natuurlijk moet dat wel bekend zijn en moet je ook paraat kunnen zijn", vult Van den Hengel aan.

De cursus in Achterveld start begin oktober. In de cursus is basale kennis van het menselijk lichaam belangrijk. Naast basishandelingen is er ook aandacht voor bijvoorbeeld reanimatie en het gebruik van een AED. In Achterveld en op steeds meer plaatsen in de gemeente zijn AED's beschikbaar. En hoe goed deze apparaten ook zijn, het is altijd beter al eens een keer geoefend te hebben met een dergelijk apparaat, als een noodsituatie waarbij een AED nodig is, zich voordoet.

ZORGVERZEKERING De kosten van de cursus zijn 165 euro. Daar zijn lesmateriaal, koffie en of thee tijdens de cursus bij inbegrepen. Die kosten worden door veel zorgverzekeraars voor een deel vergoed. De cursus in Achterveld leidt naar een examen dat bij het behalen een diploma voor twee jaar geeft. Om de diploma geldig te houden moet je elke twee jaar je kennis tonen. Er bestaat ook een mogelijkheid om de competenties in één zaterdag in te halen.

De cursusdata zijn dit jaar 9 en 23 oktober, 6 en 20 november en 4 december en gaan door in 2019 op 8 en 22 januari, 5, 12 en 26 februari, 12 en 19 maart. Van 20.00 tot 22.00 uur. Het examen is op 26 maart.

INFORMATIEVE AVONDEN De EHBO-vereniging organiseert naast de cursus ook af en toe andere informatieve avonden. Er is bijvoorbeeld ook een aparte reanimatiecursus. Deze bestaat uit twee avonden, eveneens van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten daarvan bedragen 40 euro inclusief koffie of thee, een lesboek en een certificaat. Het lidmaatschap van de EHBO-vereniging kost 30 euro contributie per jaar, waarvoor leden alle herhalingscursussen kunnen volgen. 

Aanmelden voor de cursus of lid worden kan bij Corrie van den Hengel via e-mail: avdhengel@hetnet.nl. Voor meer informatie zie: ehbo-achterveld.nl.