• De menora voor het Vresdespaleis in Den Haag.

    Christenen voor Israël

Israël-bus vanuit Leusden naar Haagse Chanoekaviering

LEUSDEN De organisatie Christenen voor Israël stelt een bus vanuit Nijkerk beschikbaar voor een gezamenlijke Chanoekaviering op woensdag 30 december met de Joodse gemeenschap in Den Haag. De bus gaat via Leusden en Gouda naar de Chanoekaviering op het Carnegieplein tegenover het Vredespaleis. Ook vanuit andere plekken in het land worden bussen ingezet.

Het Joodse Centrum voor Haagse Jiddisjkeit organiseert het interreligieuze evenement met medewerking van Christenen voor Israël, dat gevestigd is in het Israël-centrum aan de Patroonstraat in Nijkerk. ,,Het is een teken van vriendschap en verbondenheid van Nederlandse christenen met Israël en de Joodse gemeenschap wereldwijd. Met het lichtfeest Chanoeka herdenkt het Joodse volk de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem 2180 jaar geleden", aldus woordvoerder Theo Koppes van Christenen voor Israël. Elke avond van het acht dagen durende Chanoekafeest wordt er een lichtje aangestoken van de achtarmige kandelaar. Koppes: ,,Zo mogen we de eeuwig relevante boodschap van Chanoeka - de overwinning van licht over duisternis, van recht over macht en van vrijheid over onderdrukking - vanaf dit wereldtoneel met de internationale gemeenschap delen."

Op de bewuste woensdag is het de vijfde dag van het traditioneel Joodse feest. In de Hofstad worden daarom vijf lampen van de twaalf meter hoge kandelaar, de grootste ter wereld, aangestoken door opperrabbijn Binyomin Jacobs uit Amersfoort. Om 18.00 uur begint de viering van ongeveer een uur. Vanaf 19.00 uur volgt er ,,een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje", aldus Koppes.