• De 21-jarige Isabelle heeft al haar eigen kledingmerk.

    Hichem Abdedaim

Isabelle Wildenburg presenteert eigen collectie

LEUSDEN Isabelle Wildenburg keerde vorige week terug uit Parijs. Met een drietal eigen creaties had ze voor een uitgelezen gezelschap het resultaat van bijna vier jaar hard werken gepresenteerd. Dat dit tijdens de Paris Fashion Week plaats vond is niet toevallig.

Frits van Breda

In die week komen immers vertegenwoordigers van alle toonaangevende modehuizen en de pers bij elkaar om te zien wat de nieuwe trends zijn op modegebied en wat er op dit ogenblik actueel is in de wereld van de haute culture. Dat Isabelle met haar 21 jaar ook in dit gezelschap verkeerde is uniek te noemen. De opleiding die ze volgde op de Amsterdam Fashion Academy wordt binnenkort afgesloten met een diploma. De examenopdracht heeft ze inmiddels in Dubai afgerond. Twee maanden lang is ze bijna dag en nacht, met professionele hulp, aan het werk geweest om haar collectie te perfectioneren.

GELUKSVOGEL Dat iemand op de leeftijd van 21 jaar op het gebied van mode de aandacht trekt is bijzonder. Isabelle noemt zichzelf een geluksvogel. ,,Op de Academy was ik veruit de jongste." Vier jaar geleden maakte ze, tijdens een open dag, kennis met de directrice van de internationale opleiding. Er werd een vervolgafspraak gemaakt. Ze dacht dat het ging om meer informatie te krijgen over de opleiding. De directie dacht daar anders over. Ze werd naar een lokaal gebracht met een grote verscheidenheid aan stoffen in allerlei kleuren. ,,Ik kreeg de opdracht om een jurk op een pop te pinnen. Ik had nog nooit zoiets gedaan." Met haar 17 jaar ging ze toch aan de slag. ,,Ik vond een gele stof mooi en ging aan de slag. Toen bleek dat de hoeveelheid niet genoeg was voor een jurk ben ik met blauwe stof verder gegaan." Het resultaat bleek indruk te maken. ,,Studenten dachten dat het mijn eindexamenopdracht was."

GOK Hoewel Isabelle niet de vereiste vooropleiding had (HAVO-MBO) werd ze toch toegelaten tot de opleiding. In het eerste jaar kreeg ze de kans om haar eigen stijl te ontwikkelen. ,,Ik gokte maar wat", bekent ze, nu het eind van de opleiding in zicht is. Ze liep dat jaar stage bij de onlangs overleden mode-icoon Karl Lagerfeld, de hoofdontwerper van Chanel. In het tweede jaar van haar studie kreeg de jonge ontwerpster een 'recycle opdracht'. Allerlei tassen van onder meer supermarkten werden verzameld en verwerkt tot kledingstukken. Met het resultaat werd ze door het modehuis Viktor & Rolf uit vier academies tot talent gekozen.

Nooit zal ze het bezoek aan Anna Sui vergeten. Ze wilde de bekende Amerikaanse modeontwerpster graag ontmoeten om te vragen of ze er een stageplaats kon krijgen. Op de gezonden mails kreeg Isabelle geen antwoord. Brutaal stapte ze tijdens een vakantie het kantoor binnen van de beroemde ontwerpster. Met als resultaat dat ze terug mocht komen voor een stage.

EIGEN KLEDINGMERK Inmiddels heeft Isabelle een eigen kledingmerk: D1RT. Het woord dat verwijst naar 'vies' wordt ook gebruikt voor 'geld'. Het idee voor de naam werd geboren toen ze allerlei 'vieze' sportartikelen ging verwerken tot kleding, hoeden en tassen. Een hele klus was het verwerken van schoenen, shirts, broeken en ballen die ze kreeg van de Amersfoortse Untouchables American Footballclub.

Nadat op 30 juni het diploma is uitgereikt tijdens de eindshow wil de jonge ontwerpster nog verder rondkijken. ,,Ik hoop in Milaan, Florence of Londen bij een groot merk als designer te kunnen beginnen."

Ze laat ook de mogelijkheid open om haar eigen ontwerpen te laten maken en deze op de markt te brengen.