• Het stalen frame oogt triest maar op de achtergrond wordt al gewerkt aan de moestuin.

    Arnoud J Spaaij

Insectenhotel binnen een maand al vernield

ACHTERVELD Het insectenhotel in het parkje naast de Sint Jozefschool is nog geen maand oud en vandalen hebben het al gesloopt. Het parkje waar het insectenhotel staat, is onlangs compleet op de schop gegaan. Nu wordt er een moestuin aangelegd die de kinderen van de school gaan verzorgen.

Arnoud J Spaaij

Het miniparkje ligt aan de Hessenweg naast het milieudepot en vormt de grens tussen het speelplein van de Sint Jozefschool, de tuin van peuterschool Klein Duimpje en de woonwijk. Het insectenhotel had hier onder andere de taak onderdak te bieden aan beestjes omdat hun natuurlijke habitat verdwenen is. De gemeente heeft het openbaar groen namelijk op verzoek van enkele bewoners helemaal kaal gemaakt en opnieuw aangelegd. Bijna alle bestaande planten, perken en bomen zijn gerooid. De afwatering is nu aangepast en het voetpad verlegd.

Dat alles natuurlijk met het idee dat het een beter parkje zou worden. De nieuwe indeling zou meer sociale controle opleveren, maar het tegendeel lijkt nu waar. Ook met het nieuw aangelegde pad in het parkje zijn de meeste mensen niet zo blij. Vooral ouderen klagen erover, omdat het pad voorzien is van nieuwe maar ook heel grove verharding. Daardoor is het pad nauwelijks meer begaanbaar voor deze groep. Ouderen met bijvoorbeeld rollators lopen zelfs naast het pad op het pas ingezaaide gras. Fietsers snijden de bochten af over het grasveld in spé. Ook ouders met kinderwagens vinden het pad mislukt. De nieuwe beplanting en het net ingezaaide gras moeten nog gaan groeien maar krijgen helaas niet veel kans door dit verkeerde gebruik.

De heraanleg was voor de Sint Jozefschool wel een kans een betere aansluiting te maken tussen schoolplein en park. Leerlingen van de Jozefschool hebben het insectenhotel gebouwd als onderdeel van lessen op school. Een insectenhotel biedt onderdak aan, meestal solitair levende, insecten. Ina Zwambag is als ouder betrokken bij de aanleg: ,,Ik ben heel kwaad. Maar we hebben een vermoeden wie het gedaan heeft. We proberen met ze in contact te komen. We gaan het insectenhotel wel weer herbouwen. De kast met vakken waarin de bouwmaterialen voor insecten liggen, wordt nu gerepareerd."

Het stalen frame staat er momenteel desolaat bij. Het is nogal triest dat het project nog niet is afgerond en er nu al vernielingen zijn. Toch wordt er ook een moestuin aangelegd. Afgelopen zaterdag werd daarvoor een grote plantenbak gemetseld door de ouders. Leerlingen hielpen vol enthousiasme mee met bouwen. De komende tijd moet de bak gevuld worden met grond waarna de kinderen er groenten kunnen gaan verbouwen.Het project is mede gerealiseerd dankzij een aantal sponsors. Hoveniersbedrijf Ton Ossendrijver levert grond, aannemer Reimert tegels en vijfhonderd euro kwam uit het Fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden. Al met al wordt er de komende tijd veel energie en geld door gestoken in het initiatief. Nu maar hopen dat alles heel blijft.