Ingezonden: Toeristenbelasting inzetten voor openbare toiletten in de Hamershof.

Op 24 september a.s. zal de gemeenteraad van Leusden een beslissing gaan nemen over hoe de door de gemeente Leusden geheven toeristenbelasting uitgegeven mag worden. Het gaat om circa 150.000 Euro. Volgens de landelijke wetgeving is het aan de raad te beslissen of dit geld naar de algemene middelen gaat, of dat een deel wordt ingezet voor een bepaald doel. Het gemeentebestuur wil graag de toeristische sector stimuleren en daarvoor mogelijk een deel van deze belasting vrijmaken. Zij wil dit geld gebruiken om in Leusden meer overnachtingen te krijgen in hotels, kampeergelegenheden, bed en breakfast faciliteiten en pensions. Dus door meer overnachtingen te gaan stimuleren, komt er meer toeristenbelasting binnen. Maar de vraag is wat krijgt de toerist die in Leusden verblijft voor de door hem betaalde belasting?

Omdat wij in onze Bed & Breakfast - Sluithekbnb- regelmatig gasten uit de USA en Canada krijgen, horen we dat deze gasten verbaasd zijn dat in het mooie winkelcentrum Hamershof geen openbare toiletfaciliteiten beschikbaar zijn. In ieder stadje, in ieder winkelcentrum zijn in Amerika en Canada openbare toiletten te vinden, die meestal ook gratis zijn. Wij wijzen onze gasten er op dat ze gebruik kunnen maken van het toilet in het gemeentehuis, dat niet altijd beschikbaar is. Ook is in de hele Hamershof is geen enkele verwijzing te vinden naar dit toilet, zelfs niet op de plattegronden aan de beide einden van het winkelcentrum.

Getuigt het niet van beschaving als er ook in een plaats als Leusden openbare toiletten zouden zijn. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor bezoekers van buiten Leusden en natuurlijk ook voor Leusdenaren zelf. Vooral ouderen, kinderen en zwangere vrouwen kunnen hier reuze "gemak" van hebben.

Natuurlijk is het niet alleen de verantwoording van de gemeente Leusden, net zo goed is het in het belang van de winkeliers van de Hamershof om te zorgen dat deze basis faciliteit aanwezig is. Maar als de gemeente het initiatief neemt om dit gemis aan te pakken, dan zullen ook de ondernemers zeker volgen. Er is al gratis parkeren, nu nog zorgen dat er een mooi openbaar toilet in de Hamershof gaat komen met financiële steun van een deel van de toeristenbelasting. Het winkelen in ons gezellige winkelcentrum zal hierdoor een extra stimulans krijgen en daardoor meer aantrekkelijk zijn voor toeristen en alle andere bezoekers.

Jaap Ketel

Sluithek 4, Leusden

Sluithekbnb.nl