Ingezonden: Drie wethouders met lef hebben we al, welke Leusdense politici volgen?

Begin juni, in de natuur is alles groen en rijpend. Dit geldt natuurlijk ook voor veel plannen, ook voor die van gemeente. Bedacht door één of meerdere van de drie gemeentelijke musketiers. Musketiers? Zoals onze burgemeester Annemieke Vermeulen haar drie wethouders liefkozend heeft genoemd.

Maar de maand juni is ook een maand om heerlijk weg te dromen. Over een 2e sporthal waar ik in 1995 al over droomde, samen met Daan Bleuel toen nog voorzitter van LHV. Op basis van een sporthallenplan van het NOC en NSF voor heel Nederland. Een sporthal die niet meer mocht kosten dan 500.000 gulden. Het is ons toen niet gelukt. Was het dan toch een droom? Misschien wel een voorloper van 'De Samenleving Voorop'.

Nu is er weer een plan voor een 2e sporthal ……. Wat het moet worden?

Afwachten is het credo. Hopelijk wel een hal waar een paar honderd mensen naar de wedstrijden kunnen kijken, maar ook een hal met een speelhoogte van 9 meter, zodat er ook eens topwedstrijden kunnen worden gespeeld. Maar meer nog een hal waarin onze turnvereniging Impala een 'thuis' kan vinden. Kortom een echt sporthuis.

En dan, het wonder lijkt te gebeuren. Enige tijd geleden, op een donderdagmorgen om zeven uur ligt het AC/AD voor mij op de tafel, vette letters over de plannen en

voorstellen voor de 2e sporthal die het College aan de gemeenteraad gaat voorleggen. Onze

wethouders zijn echt musketiers. Annemieke heeft gelijk. Nu maar hopen dat er ook bij de oppositie musketiers opstaan, mensen die durven volksvertegenwoordigers met lef.

Zo droomde ik ook eens over het ombouwen van leegstaande kantoorpanden in Leusden tot voor -bijvoorbeeld- jongeren geschikte woningen, maar helaas. Nu heeft één van de musketiers zijn droom over een nieuw gemeenthuis in de Leusder Krant gezet. Een mooie droom op papier. De nestor van de vorige gemeenteraad reageerde via Facebook op dit artikel. Hij kon zich niet in die papieren droom vinden. Zijn belangrijkste argument: veel te duur.

Toch is het meer dan een proefballon, er wordt serieus over nagedacht in ons huis van de gemeente. Nu mag ik verder dromen over het huis van de gemeente. Ik droom dat de gemeente een winkel gaat huren in de Hamershof lekker centraal en goed bereikbaar. In die winkel is veel te koop, wat dacht u van paspoorten, rijbewijzen, uittreksels etc., je kan er ook veel boodschappen kwijt, verhuisberichten, aangiftes van geboorten, etc. Echt een

winkel, voor dit soort zaken heb je dan geen gemeentehuis nodig. Voor trouwen heb je evenmin een gemeentehuis nodig er zijn zoveel mooie plekjes in Leusden om het Jawoord uit te spreken.

Ik droom verder. Er staan veel kantoorpanden leeg in Leusden, worden het geen huizen voor onze inwoners, dan op z'n minst een huis van de gemeente. Allerlei afdelingen van de gemeentelijke organisatie hoeven toch niet in het centrum? Op bedrijventerrein Princenhof is ruimte genoeg voorhanden inclusief parkeerplaatsen.

Ik droom verder. Waar moet de gemeenteraad dan vergaderen? Iedereen vindt dat

de politiek meer de straat op moet, wethouders houden op allerlei plaatsen hun spreekuur, zelfs in een plaatselijk restaurant. De slogan: 'Veronica komt naar je toe', kan ook van toepassing verklaard worden op de vergaderingen van de gemeenteraad. Onze gemeenteraad komt naar ons toe (de politiek in de benen). Die vergaderingen vinden bijvoorbeeld plaats in Antares, de Moespot c.q. Ons Gebouw en in De IJsbreker. Natuurlijk vergt dit enige organisatie, maar een kopieerapparaat is snel geplaatst misschien wel aanwezig, de catering is er overal. De gemeenteraad komt eens ergens en het raadspubliek ook. Ik droom verder.

Door out of the (spring) box te dromen, dacht ik veel geld te kunnen besparen en dit geld te gebruiken voor zaken waar de Leusdenaren en Leusdense organisaties en verenigingen misschien wel op zitten te wachten. Reparatie van allerlei eerdere kortingen en bezuinigingen, bijvoorbeeld.

Over meer geld voor de sporthal hoeven we het niet meer te hebben, dat lijkt geregeld.

Toch verder dromen over het voor mij inmiddels oude gemeentehuis. Ik zie de sloopkogel grote gaten slaan in het paarse monster. Slopen gaat sneller dan (op)bouwen en zijn ze ook al bezig de open afritten van het parkeerdek te verplaatsen naar de Van der Postlaan. In mijn droom is dit nodig want De Smidse wordt voor een groot deel autovrij gemaakt. Op de plaats van het oude gemeentehuis, wordt een mooi appartementencomplex gebouwd met aan de achterkant parkeerplaatsen en onder het complex winkeltjes en horeca. Kortom 't Erf wordt groter en gezelliger.

Tussen het oude gemeentehuis en het oude postkantoor komt een kleine rotonde, nodig om mensen die slecht ter been zijn af te zetten en om de winkels te kunnen bevoorraden en 't Erf bereikbaar te houden voor allerlei leuke activiteiten die de winkeliersvereniging organiseert. De parkeerplaats bij ons minitheater blijft nog net bereikbaar.

Tot slot: dromen mogen we allemaal. Einstein sprak eens de gevleugelde woorden: Je verstand brengt je van A naar B, je verbeelding brengt je overal. Burgemeester en wethouders van ons mooie dorp hebben aan ons (inwoners van Leusden) gevraagd

om te dromen over onze gemeente voor in de toekomst. Bij deze heb ik aan die vraag voldaan.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de reacties van mijn dorpsgenoten.

Jan Hondelink,

Leusden