• Horselenberg heeft op de fiets met elke wethouder een rondje gemaakt door de gemeente.

    Rinus van Denderen

Horselenberg is aangenaam verrast

LEUSDEN Margreet Horselenberg is sinds 23 december waarnemend burgemeester van de gemeente Leusden. Tot 1 september was ze burgemeester van Lelystad. Ze blijft daar wonen. ,,Het is daar prachtig en ik geniet van de natuur. Ik zie en hoor de zeearenden over ons huis vliegen." Tot het moment dat ze door de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Willibrord van Beek, werd gevraagd om te solliciteren naar de vacature voor waarnemend burgemeester in Leusden, wist ze nauwelijks iets van deze gemeente. Na haar benoeming is daar snel verandering in gekomen.

Frits van Breda

Op de fiets heeft ze met elke wethouder een rondje gemaakt door de gemeente. Raadslid Wim van Ginkel, zelf agrariër, heeft haar kennis laten maken met het boerenleven in Leusden. Dat ze er de voorkeur aan gaf op de fiets een indruk te krijgen van Leusden is niet zo vreemd. ,,Ik ben op de fiets naar Italië gefietst", is haar simpele toelichting. Ze voegt er overigens direct aan toe dat ook de terugweg per fiets werd afgelegd.

VERRAST Margreet Horselenberg gebruikt het woord 'verrast' als ze naar haar eerste indruk van Leusden wordt gevraagd. De winkelcentra zien er naar haar mening goed uit. ,,De leegstand valt nog best mee." Ze verwijst daarbij naar steden en dorpen waar bijna hele winkelstraten leeg staan. Het winkelcentrum de Biezenkamp was voor haar een echte verrassing. ,,Het plein ziet er fantastisch uit met die fraaie gevels." Naar haar mening heeft het alles om een aantrekkelijke plek te worden om naar toe te gaan. Met wethouder Jan Overweg heeft Margreet Horselenberg onder meer een bezoek gebracht aan de locatie waar het Huis van Leusden moet komen. Ze vindt het een logische plek om daar te gaan bouwen. ,,Een gemeentehuis hoort in het centrum", is haar duidelijke standpunt.

NATUUR De waarnemend burgemeester is ook door een aantal Leusdense woonwijken gefietst. Ze was verrast dat alle wijken er verzorgd en netjes uitzagen. ,,Leusden is gewoon toppie joppie", zo is haar conclusie. Dat gevoel werd nog versterkt toen ze buiten de woonkernen werd rondgeleid. ,,Wat een prachtige natuur!" Tijdens haar, zoals ze noemt, educatieve rondje, heeft Margreet ook een bezoek gebracht aan Achterveld.

Uit de gesprekken die ze daar voerde was het haar opgevallen dat het saamhorigheidsgevoel daar erg groot is.

ERVARING Margreet Horselenberg weet waar ze over praat. Ze heeft een lange ervaring waar het gaat over het besturen van een gemeente. Tijdens de periode van de koude oorlog woonde ze in Krommenie. Ze werd lid van de PvdA maar was niet van plan actief te worden.

Toch werd ze gevraagd om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Zet me maar op de lijst", was haar antwoord. Tot haar verrassing werd ze met haar 26 jaar fractievoorzitter. ,,Doodeng, ik wist niets van politiek", blikt ze terug. In dat laatste kwam snel verandering, mede door een zwaar opleidingstraject binnen de PvdA.

Daarna volgden onder meer een wethouderschap in de gemeente Zaanstad en in 2000 een benoeming als burgemeester van Doetinchem. In 2006 werd Margreet Horselenberg burgemeester van Lelystad, een functie die ze tot vorig jaar 1 september met veel plezier bekleedde.

Hoe lang ze in Leusden blijft is niet bekend. Alles hangt af van de procedure die nu gevolgd gaat worden en die niet in het openbaar plaatsvindt. Naar verwachting zal de benoeming van een nieuwe burgemeester in dit najaar plaatsvinden.