• Zo ging het vroeger op het land.

    Arnoud J Spaaij

'Hooidag met oude ambachten'

LEUSDEN In de omgeving is het nog regelmatig te zien: boeren die het hooi van het land halen. Rollen gras, vaak in plastic verpakt, worden van het land naar de boerderij vervoerd. Dat gebeurt tegenwoordig met moderne machines en hele grote tractoren, maar hoe ging dat vroeger eigenlijk?

Arnoud J Spaaij

Agrarische Natuur- en Milieuvereniging Vallei Horstee houdt op zaterdag 16 juni de hooidag. Dan kunnen bezoekers zien hoe vroeger het gras op het land werd verwerkt tot hooi in de hooiberg.

VERNUFTIG Gijs Apeldoorn, boerenzoon, is mede-organisator van de hooidag. Zijn kennis is indrukwekkend. ,,Boeren moesten vroeger veel in het werk stellen om het hooi droog in de hooiberg te krijgen. Er waren nog geen tractoren, dus alles ging met paardenkracht. En er zijn vernuftige werktuigen uitgevonden die de boeren daarbij konden helpen."

PAARDEN Veel van deze oude werktuigen worden bewaard door Stichting Behoud Oude Werktuigen en zijn permanent te zien op Groot Zandbrink.

Tijdens de hooidag zullen diverse werktuigen, getrokken door paarden, gedemonstreerd worden. Onder andere een grasmaaier, een vorkjesschudder om het gras los te schudden en een zwadkeerder om te zwelen. Speciale machines met speciale namen waarvan de werking en betekenis zaterdag helemaal wordt uitgelegd. Apeldoorn zal op de hooidag de demonstraties van kundig commentaar voorzien.

HOOIRUITERS Bezoekers van de hooidag mogen, naast het bijwonen van de demonstraties, ook helpen. Vroeger werd hooi gestapeld op zogenaamde hooiruiters. Daarmee voorkwam men dat het hooi nat werd tijdens een regenbui. Wie graag eens proeft aan het zware werk dat de boeren vroeger met de hand deden, mag het zelf proberen.

BOERENQUIZ En verder is er tijdens de hooidag nog veel meer te beleven. Wat mensen weten over het boerenleven kunnen ze testen met een echte boerenquiz waarbij leuke prijsjes te winnen zijn. Ook zijn er wandelingen van diverse afstanden uitgestippeld. Inschrijven hiervoor is tussen 10.30 en 11.30 uur. De wandelingen starten kort daarna.

RAVOTTEN Naast de demonstraties over de hooibouw zullen beoefenaars van oude ambachten hun vaardigheden tonen op het gebied van spinnen, glas-in-lood, strovlechten, zeis haren en er is een hoefsmid. Kinderen hoeven zich eveneens niet te vervelen want ze kunnen ravotten in het losse hooi of spelen op het springkussen. Maar leuker is het aaien van knuffeldieren en een ponyritje maken. Voor een herinnering tot aan thuis kunnen de jongste bezoekers zich laten schminken.

BIJENTUIN Tijdens de hooidag zijn ook de moestuin en de bijentuin geopend voor publiek. De hooidag start om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Locatie: Hoeve Groot Zandbrink, Postweg 2 in Leusden.

Meer informatie is te vinden op de website: www.grootzandbrink.nl.