• Vader Gert Verweij, zoon Aart en tante Nel zijn op de boerderij.

    Frits van Breda

Honderd jaar hoeve Ruitenbeek

LEUSDEN De bewoners van hoeve Ruitenbeek, Gert en Annette Verweij en hun vijf kinderen, zijn er helemaal klaar voor. Over twee weken wordt samen met neven en nichten gevierd dat de familie precies honderd jaar woont en werkt op de boerderij. Het oudste familielid is de 95-jarige tante Nel. Zij is op de boerderij geboren en hoopt er zeker bij te zijn als het feit herdacht wordt dat haar vader honderd jaar geleden van Houten naar Leusden verhuisde.

Frits van Breda

De huidige bewoners hebben de naam van hoeve Ruitenbeek omgedoopt in IJshoeve Ruitenbeek om aan te geven dat men er terecht kan voor op de boerderij vervaardigd ijs. Voor veel nieuwe klanten is het even zoeken naar de boerderij die niet vanaf een doorgaande weg te zien is. Het postadres is Arnhemseweg 9, de weg die de A28 met Woudenberg verbindt. Langs de weg staat een bord met de verwijzing naar de IJshoeve die na enkele honderden meters via een onverharde weg te bereiken is.

Al lang geleden was er sprake van een hoeve met de naam Ruitenbeek. Het oudst bekende geschrift dateert van 1327 waaruit blijkt dat de familie Van Lockhorst zich eigenaar mocht noemen van 'Ruytenbeek'. In de daarop volgende eeuwen is de boerderij en de bijbehorende grond regelmatig van eigenaar verwisseld. Sinds 28 december 1955 is de hoeve eigendom van stichting De Boom.

GENERATIES Opeenvolgende generaties Verweij pachten de boerderij inmiddels honderd jaar. ,,De vierde generatie staat klaar om het bedrijf over te nemen", aldus de huidige pachter Gert Verweij. Zijn zoon Aart (22 jaar) heeft inmiddels een afgeronde MBO opleiding veehouderij achter de rug en werkt al volop mee in het bedrijf van zijn vader en moeder.

Mede door de steeds veranderende regelgeving is het voor de familie niet mogelijk alleen van het houden van melkvee rond te komen. ,,We hebben genoeg grond om volgens de norm zestig koeien te houden", legt Gert uit. Hij heeft er altijd dertig gehad. Drie jaar geleden begon hij de procedure om een nieuwe stal te kunnen bouwen. De vergunning is er en de stal is bijna klaar. Europese regelgeving staat echter niet toe dat de veestapel wordt uitgebreid.

IJSHOEVE Om toch een redelijk inkomen te verwerven werd in 2005 het besluit genomen om op de boerderij consumptie-ijs te gaan maken. Dat laatste bleek een gouden greep geweest te zijn. Uit de wijde omtrek weten klanten de weg naar de boerderij inmiddels te vinden. ,,Alle smaken zijn zelf bedacht", zegt Annette. Ze heeft zelfs een klant in Zeeland die speciaal naar Leusden komt om ijs te kopen.

Afhankelijk van het seizoen worden de verschillende smaken bereid. Reden is dat alleen vers fruit dat op dat moment verkrijgbaar is wordt gebruikt.

Op dit ogenblik is yoghurtijs met bosvruchten, kersen of bramen populair. Drop-ijs wordt binnen het eigen gezin beschouwd als een favoriet. Speciaal voor de horeca staan er exoten zoals ijs van piccalilly, knoflook en momenteel asperges op de lijst.