• Stichting Sovjet Ereveld
  • Henriëtte van Breukelen
  • Stichting Sovjet Ereveld

Stichting Sovjet Ereveld wint Gouden Terebinth

LEUSDEN De Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, is gisteren uitgereikt aan de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden. De Stichting krijgt de prijs voor haar niet-aflatende inzet om de herinnering levend te houden aan 865 Russische soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht of gesneuveld.

Marcel Koch

,,We zijn zeer vereerd door deze erkenning van kenners'', reageert Remco Reiding, initiatiefnemer en organisator. ,,En blij met alle aandacht voor een lange tijd zo vergeten plek.'' Reiding ontving de prijs in de volle aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Terebith-voorzitter Bert Lever.

In de afgelopen twee jaar organiseerden de vrijwilligers in Leusden een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen. Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de sovjet soldaten, zoekt ze actief naar nabestaanden, en betrekt ze met succes de jeugd bij de geschiedenis van het Ereveld. 

De jury voegde aan haar oordeel nog een extra argument toe: 'Daarnaast vindt de jury dat het in het jaar van 75 jaar bevrijding past om een organisatie te eren, die zich specifiek inzet voor de herinnering van oorlogsslachtoffers. De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.'

De Gouden Terebinth is een tweejaarlijkse prijs die stichting Terebinth voor de derde keer uitreikte. De stichting maakt zich hard voor het behoud van begraafplaatsen. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, te besteden aan een funerair doel.