• Ron Twisk

Nieuwe lezingenreeks 'Blikopeners' in de bibliotheek

LEUSDEN Blikopeners is een nieuwe reeks lezingen met een lokaal karakter in de Bibliotheek Leusden. Iedere laatste donderdag van de maand is er een editie. Meestal komt de spreker uit de regio of wordt er een lokaal thema of verhaal verteld. Op donderdag 26 september bijt José Huurdeman het spits af. Ze vertelt over haar laatste boek 'Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog - Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard'. Na de lezing is er een lunch die wordt verzorgd door PON.

In het boek 'Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog' van José Huurdeman worden vier Karels gevolgd, in vier bijzondere levensverhalen. Het waren gewone mensen die in actie kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing van Huurdeman heeft een lokaal karakter. Velen weten bijvoorbeeld niet dat tientallen Joodse onderduikers een woning in Leusden hebben aangedaan en zijn gered door Karel Brouwer? Als bevolkingsambtenaar vond hij een methode om persoonsbewijzen uit te geven met nieuwe of geleende identiteit met daarop de pasfoto en vingerafdruk van de onderduiker. En Karel van Ginkel, een boerenzoon uit Woudenberg, seinde met zelfontwikkelde zendapparatuur met de Nederlandse regering in Londen. Hij bereidde in het diepste geheim wapendroppings voor die vanaf 1943 in Leusden plaatsvonden.

Tijdens de Blikopeners op 26 september komen al deze onderwerpen, en meer, aan bod tijdens de lezing van Huurdeman. De lezing begint om 12.00 uur en is in de Bibliotheek Leusden. Na de lezing is er een lunch die wordt verzorgd door PON. Vanwege de aankopen stelt de organisatie aanmelden op prijs, dit kan op www.bibliotheekeemland.nl of bij de balie in de Bibliotheek Leusden.

Blikopeners vindt iedere maand plaats. Op donderdag 31 oktober is het de beurt aan Hans Peter Reinders van Voedselbos Leusden en op donderdag 28 november aan gepensioneerd advocaat Frans Weijzen met een pleidooi voor Johan van Oldenbarnevelt.