• Juf Marion kan nog een paar weken genieten van haar kleuters.

    Janny Appel

'Het voelt heel dubbel om afscheid te nemen'

LEUSDEN Nog een paar weken en dan neemt juf Marion afscheid van haar kleuters. Precies 40 jaar heeft zij als kleuterjuf gewerkt op de Rossenberg.

Mariska Stehouwer

Vrijdag 29 juni wordt er een afscheidsreceptie georganiseerd voor Marion Groenestein, juf van groep 1 en 2 op de Rooms Katholieke Basisschool de Rossenberg. Iedereen die juf Marion gedag wil zeggen is welkom tussen 16.00 en 18.00 uur op het schoolplein bij De Rossenberg.

Toen ze startte heeft ze nog twee weken met haar kleuters in een lokaaltje in De Til gezeten. ,,Daarna verhuisden wij naar onze school aan de Rozengaarde. In het begin keken we nog gewoon uit over de weilanden, de Hamershof moest nog gebouwd worden." Toen ze zelf kinderen kreeg stopte ze met werken, omdat parttime werken geen optie was in die tijd.

,,Ik had het geluk dat toen de kinderen 4 en 6 jaar waren, ik wel parttime kon werken. Als ik nu soms het geworstel van ouders zie ben ik blij dat mij dat bespaard is gebleven."

FOCUSSEN OP HET POSITIEVE Afgelopen jaar verhuisde de school naar het multifunctionele centrum Atlas aan de Biezenkamp 288. Dat zou ook een goed moment zijn geweest om te stoppen, maar juf Marion koos ervoor om mee te gaan. ,,Je weet nooit hoe het anders was geweest en het is goed om de nieuwbouw mee te hebben gemaakt. Wel heb ik moeten focussen op het positieve. We hebben aardig wat ruimte moeten inleveren en plannen meer met de andere scholen. Maar de sfeer hebben we meegenomen. De locatie zorgt er wel voor dat we makkelijker op dinsdag een bezoekje aan de markt brengen of naar het zorgcentrum lopen met de kleuters. Hopelijk wordt dat contact nog intensiever.''

GROTE VERBONDENHEID Inmiddels heeft juf Marion ook al kleuters in haar klas gehad waarvan de ouders ook in haar klas hebben gezeten. ,,Het bijzondere is dat je gelijk een band voelt omdat de opa's en oma's van nu de ouders van toen waren. We kennen een grote verbondenheid hier. Door het vertrouwen dat ouders in jou als juf hebben, verloopt het allemaal soepeler. In zoveel tijd maak je ook zware dingen mee. We verloren een collega, een ouder van een leerling en een leerling. Dan merk je hoe hecht wij als team en ouders zijn. Deze verbondenheid en samenwerking zal ik echt wel gaan missen."

KLEUTERJUF Nooit voelde juf Marion de behoefte om voor een andere groep te staan. ,,Ik ben opgeleid als kleuterjuf, maar er is ook niets mooiers dan kleuters die net op school komen te mogen begeleiden. Daarbij zit ik ook minder aan vaste leermethodes vast. Als we op de bouwplaats zien dat er cement gestort wordt dan vragen we de bouwopzichter of we een keer met elkaar mogen kijken. Je kunt net wat flexibeler zijn. Het invoeren van het sociaal emotioneel programma Conscious Discipline heeft de school veel gebracht. Het is een mooie manier om positiever met elkaar om te gaan en elkaar te motiveren."

OP EN TOP ROSSENBERG GEVOEL Denken aan haar afscheid heeft juf Marion lang voor zich uitgeschoven. ,,In april ben ik nog met organisatie Habitat Nederland een week naar Nepal geweest om een huis te bouwen. Leerlingen hebben zich letterlijk in het zweet voor mij gelopen waardoor ik een mooi bedrag mee kon nemen naar dit project. De leerlingen hebben we vooraf en daarna veel over het project verteld. Die betrokkenheid was heel bijzonder en voor mij was dat echt een 'op en top Rossenberg gevoel'. Toen ik terugkwam, kwam toch het besef van afscheid gaan nemen. 29 juni wordt een dag vol verrassingen voor mij en na deze dag mag ik nog twee weken afscheid nemen van mijn kleuters."