• Midas, Aaron en Anniek.

    Mariska Stehouwer

'Het liefst zou ik 24 uur per dag met zwemmen bezig zijn'

LEUSDEN Afgelopen week waren de resultaten van de zwemmers van de Haaien bij de competitie zo goed, dat ze voor de tweede keer op rij kunnen rekenen op promotie. Vanaf komend seizoen zwemmen ze in de landelijke B-competitie. Bij de competitie tellen alle resultaten mee, maar de zwemvereniging heeft diverse jeugdleden die dit jaar ook op het persoonlijke vlak de uitdaging zoeken.

Mariska Stehouwer

De 13-jarige Anniek van Boheemen, 14-jarige Midas Jager en de 16-jarige Aaron Hendriksen of Hendriks zijn alle drie scholieren op Het Nieuwe Eemland, een topsportvriendelijke school. ,,Dat was geen bewuste keuze hoor, maar het is wel handig als we een belangrijke wedstrijd niet kunnen combineren met een schooldag, dan snappen ze het wel."

Midas koos eerst voor hockey maar volgt sinds 2012 de zwemtrainingen, in totaal vijf uur per week. ,,De trainingen zijn elke keer weer verschillend, de ene keer meer techniek en soms juist meer kracht of uithoudingsvermogen." Voor Midas staat dit jaar vooral het verbeteren van zijn eigen tijden op het programma. ,,Ik wil aan zoveel mogelijk wedstrijden meedoen, veel blijven trainen en ook nog kijken wat ik kan doen om nog sneller te zwemmen. Ik train zelf liever samen met een paar andere zwemmers, omdat je dan ook nog aanwijzingen kan krijgen van de mensen waarmee je zwemt.

Anniek en Aaron hebben voor de komende tijd hun focus op hetzelfde doel liggen; allebei willen ze de limieten halen om mee te mogen doen aan het Nederlands Junioren & Jeugd Kampioenschappen lange baan van 16 tot en met 18 juni in Dordrecht. Anniek is al heel lang bij de Octopus te vinden. ,,Ik begon met zwemles toen ik 5 jaar oud was, daarna heb ik ook nog op ballet en tennis gezeten, maar dat vond ik niet zo leuk als het zwemmen. Vanaf mijn achtste heb ik alleen nog maar op zwemmen gezeten. Het liefst zou ik 24 uur per dag met zwemmen bezig zijn, maar helaas is dat niet mogelijk."

Anniek heeft zes uur per week aan trainingen in haar agenda staan. ,,Ook doe ik thuis nog wat oefeningen, als ik bijvoorbeeld een training gemist heb. Er zijn veel verschillende trainingen zoals de langeafstandstraining, sprinttraining, vooral veel zwemmen met weinig rust en dan is er nog snelzwemmen. Ook is er techniek, een training die ik goed kan gebruiken, want techniek is één van mijn mindere punten. Onze trainer Teun zegt altijd tegen mij: 'Jij kan heel hard zwemmen, maar nu nog goed hard zwemmen'. Stiekem hoop ik bij het NK lange baan op een plekje in de top 7."

Aaron begon zijn sportcarrière op het voetbalveld en combineerde dat een tijd met de zwemtrainingen, maar acht jaar geleden besloot hij geheel voor het zwemmen te gaan. Aaron heeft inmiddels verscheidene clubrecords op zijn naam staan. ,,Op dit moment heb ik in de categorie tot en met 16 jaar op de 100, 200 en 400 wissel clubrecords. Ik zou wel graag nog meerdere records willen halen, daar heb ik nu dit seizoen voor. De haalbare records zijn: 100 vlinder, 50/100/200 vrij en heel misschien de 100 schoolslag. Van de 8,5 uur zwemtraining is meestal 3 uur techniek, 2 uur kracht en uithouding en de overige 3,5 uur conditie of anders."

Voor 2 uur training zoekt Aaron het buiten Leusden in het KNVB bad in Zeist. ,,Ik wil het beste uit mijzelf halen en wil dat bereiken door nog extra trainingsuren mee te pakken. Ondanks dat het een individuele sport is train ik het liefst samen met anderen, het is leuker om met andere mensen samen te trainen. Hier bij de Haaien ervaar je echt een teamgevoel."

Heb jij voor jezelf een sportief doel gesteld? Wil je die marathon gaan lopen of loop je met een aantal vrienden voor het eerst een 5 kilometer? Ben je aan het trainen voor de zwemkampioenschappen, besteed je veel tijd aan motorcrossen of staat er een internationale wedstrijd in je agenda? Wil jij laten zien wat jouw sportieve doel is en wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.