• Erik van Venetië met zijn laatste boek Door Haagse ogen

    Mariska Stehouwer

'Het is echt een eigenaardig wereldje'

LEUSDEN Leusdenaar Erik van Venetië overhandigde afgelopen vrijdag samen met coauteur Jur de Haan hun nieuwe boek 'Door Haagse ogen' aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Rotterdam is, wat de auteurs betreft, de lobbykampioen in Den Haag. Hoe kwam Van Venetië tot het schrijven van dat boek?

Mariska Stehouwer

Na zijn studie politicologie begon hij als politiek journalist voor de Volkskrant in Den Haag. Hier leerde hij alle specifieke kenmerken van het politieke wereldje kennen. ,,Het is echt een eigenaardig wereldje en door daar onderdeel van te zijn geweest is het voor mij geen onbekend terrein meer." Daarna kwam hij aan de andere kant te staan; hij ging aan de slag als hoofd public affairs voor de Nederlandse Spoorwegen. ,,Daar was ik zelf lobbyist en fungeerde ik als smeerolie tussen de Haagse politiek en de raad van bestuur van een grote organisatie."

Vervolgens stapte hij over naar Berenschot waar hij adviseur public affairs werd en later managing director van de adviesgroep communicatie. In 2013 ging Van Venetië als zelfstandige aan de slag. Hij adviseert en traint bedrijven, overheden en organisaties op het gebied van lobby en public affairs. Daarnaast werkt hij als kerndocent in de Leergang Public Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag en als vrijwilliger maakt en presenteert hij op zaterdagen het programma Golfbreker Actueel op Golfbreker Radio.

TOEGANKELIJKER MAKEN Zelf heeft de van oorsprong politiek journalist nooit de ambitie gehad om de politiek in te gaan. ,,Ik heb lang in de bijkeuken van de politieke wereld gezeten en ik weet dat het niet mijn wereld is. Je bent er reuze kwetsbaar en het is lastig om jezelf te blijven." Wel blijft hij het een interessante wereld vinden waar hij goed de weg weet. Door zijn cursussen en boeken maakt hij politiek en ambtelijk Den Haag toegankelijker voor (nieuwe) gemeentebestuurders en andere lobbyisten.

INTERVIEW TOPAMBTENAREN Van Venetië werd door een gemeenteambtenaar gevraagd om samen met bedrijfskundige Jur de Haan een cursus te ontwikkelen voor de G32, de 32 grote steden onder de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). ,,Zo heb ik Jur ontmoet en sindsdien geven wij geregeld samen cursussen en adviezen over lobbyen." Eén van de opdrachten die cursisten in hun vierdaagse cursus te doen krijgen is het interviewen van een topambtenaar of een Kamerlid in Den Haag. De antwoorden geven inzicht hoe de Kamerleden en topambtenaren, de ontvangers, kijken naar de lobbyisten.

Deze bevindingen hebben zij in 'Door Haagse ogen' verwerkt. ,,Gemeentebesturen zijn een steeds groter wordende lobbyende groep in Den Haag. Tweede Kamerleden en topambtenaren moedigen de gemeentebestuurders ook aan effectiever te lobbyen. Het verbinden van belangen en 'wat kunnen we voor elkaar betekenen' wordt meer gewaardeerd in Den Haag dan wanneer je alleen iets komt halen." Inhoudelijk sterk zijn, maar ook het talent bezitten om met mensen om te kunnen gaan, zijn twee van de vele tips in het lobbyboek.

LEZING In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart organiseert bibliotheek het Eemhuis in Amersfoort de politieke huiskamer waar politici en geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten. Vanavond, 7 februari, van 19.30 uur tot 21.00 uur geven de auteurs een presentatie over hun boek 'Door Haagse ogen'. Toegang is gratis maar wel graag aanmelden via de website van bibliotheek Eemland. Het boek zal te koop zijn bij The Read Shop op de Biezenkamp en via online boekenwinkels.