• Aan de buitenkant oogt het huis niet bijzonder verdacht.

    Arnoud J Spaaij

Hennepteelt in woonhuis Achterveld

ACHTERVELD Niet voor het eerst wordt in Achterveld een hennepkwekerij ontdekt. Maar nog niet eerder was dat midden in een woonwijk en van deze omvang. Zondagochtend werd de bewoner van Pater Stormstraat 18 in Achterveld door de politie aangehouden.

Arnoud J Spaaij

 

Met meerdere politievoertuigen en agenten was de politie aanwezig. In de officiële verklaring die de politie geeft, wordt aangegeven dat de bewoner is aangehouden voor het in bezit hebben van drugs. En voor het vermoeden van handelingen voor het telen van hennep. De man moest naast uitleg geven over de aangetroffen situatie, ook zijn auto en de daaraan gekoppelde Boedelbak openen voor de politie alvorens hij werd meegenomen. De politie laat weten dat de man is voorgeleid en in verzekerde bewaring is gesteld.

CONTACT Buren vertellen dat de aanhouding rustig verliep, maar de agenten wel hebben gezegd: ,,die komt niet meer terug in dit huis". In het huis werd geen operatieve kwekerij aangetroffen, maar wel was duidelijk dat er recentelijk hennep geoogst was. Dit lijkt te stroken met verklaringen van buurtbewoners die vertellen dat er vorige week veel in- en uitgelopen werd met dozen en diverse spullen. Een buurtbewoner die anoniem wil blijven vertelt: ,,Het contact is altijd oppervlakkig geweest. Wel viel ons op dat de bewoner zich een heel dure 'boodschappenauto', zoals hij het zelf zei, kon permitteren. Sinds vorige zomer kwam hij nauwelijks thuis en hij vertelde dat hij op een camping in Nijkerk verbleef. Het gras gemaaid en een keer werd een nieuwe schutting gezet. Nee, stank van hennep rook je nooit. Volgens de politie is het dan professioneel opgezet."

Eens in de paar maanden waren de gordijnen een week dicht. Volgens weer andere buren is er bij de politie gemeld dat de activiteiten verdacht waren. ,,Hij had ook zo'n vechthond en die liep gewoon los", terwijl de meldingen blijkbaar geen aanleiding waren om in te grijpen. Tot afgelopen zondag. De politiewoordvoerster zegt hierover: ,,Zondagmorgen om 07.30 uur kregen wij een melding. Daarop zijn we ter plaatse gaan kijken." Wat voor een melding dit precies is geweest wil de woordvoerster niet zeggen. Buren zeggen wel dat vooral zaterdag veel spullen in de boedelbak werden geladen. Samen met andere mannen, zowel aan de voor- als aan de achterkant van het huis.

Het huis is van Woningstichting Leusden. Veel prioriteit heeft de consternatie voor de WSL niet, zo lijkt het. Wel gaf de stichting gelijk een reactie. Maar duidelijkheid geeft dat niet: ,,Ons is pas sinds maandag bekend dat er sprake is van een inval in verband met hennep. Over de exacte details zijn we nog in gesprek met de politie." Of de woning spoedig aan iemand anders wordt verhuurd kan WSL niet zeggen. ,,Ons beleid is dat bij (meer dan legaal toegestaan aantal) hennepplanten, we de rechter vragen om ontbinding van het huurcontract." Er loopt nu een onderzoek van een zogenaamd hennepteam: ,,We kijken of er meerdere verdachten bij de zaak betrokken zijn." Gemeente Leusden was niet in staat tijdig op vragen over deze zaak te reageren.