Help Adriënne MS te verslaan

LEUSDEN Ze is een opvallende, veel geziene verschijning in Leusden; de 44-jarige Adriënne Maarsseveen. Zij vecht al vijftien jaar tegen Primair Progressieve Multiple Sclerose (MS) en gaat steeds verder achteruit. Momenteel zit ze in fase 7, wat betekent dat zij rolstoelgebonden is. Maar er is hoop! Stamcelbehandeling in Mexico kan Adriënne genezen. Het enige obstakel? De 55.000 euro die er nodig is voor de behandeling.

Jitske Tuk

FASE 7 Adriënne is een sportieve, vrolijke, goedlachse vrouw én moeder van twee jonge kinderen als zij op haar 29ste haar eerst TIA krijgt; een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. ,,Dit is een voorbode van MS", vertelt ze. ,,En waar je in het begin gewoon alles nog kan, vallen er in de loop der jaren steeds meer functies uit. Momenteel zit ik in fase 7 en kan ik niet meer lopen."

GEEN BEHANDELING Er is in Nederland geen behandeling voor de ziekte. Adriënne: ,,Ik heb vele uren in de week fysio, maar pijnbestrijding wil ik niet. Daar word je zo suf van in je hoofd en ik wil juist bij de les blijven. Gewoon eten kunnen koken voor mijn gezin en zoveel mogelijk normaal leven."

Haar man Bertold heeft ondertussen het halve huis verbouwd om dat 'gewone' leven mogelijk te maken. ,,We hebben nu onze slaapkamer en badkamer beneden en de keuken is aangepast." Maar er komt een tijd dat een verbouwing geen zin meer heeft. ,,Ik moet reëel blijven. Ik ga dood aan deze ziekte."

HOOP Echter, er is hoop. Miriam Campillos hoort op de radio een man vertellen over zijn gevecht tegen MS en de behandeling die hij heeft ondergaan in Mexico. ,,Ik wist meteen dat dit Adriënne zou kunnen redden", vertelt de enthousiaste dorpsgenoot. ,,Kliniek Ruiz in Puebla is gespecialiseerd in een stamcelbehandeling van 28 dagen. In de eerste acht dagen krijg je medicijnen om het aanmaken van stamcellen in het beenmerg te bevorderen, waarna de cellen worden geoogst. Dan volgt er een intens zware chemokuur van tien dagen, waarna de stamcellen weer worden teruggeplaatst", legt Miriam uit. ,,Je moet het zo zien: Een stamcel kan alles worden, huid/haar/rode bloedlichaampjes. Alles waar jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft. De stamcellen die geoogst worden, die zijn nog niets. Op dag 18 is het hele immuunsysteem van Adriënne vernietigd en zullen de stamcellen worden wat op dat moment nodig is. Maar die cellen zijn nog niet geïnfecteerd met het MS-virus."

NABEHANDELING Terug in Nederland is nabehandeling met medicatie nodig. ,,De medicijnen worden vanuit Mexico voorgeschreven, maar we hebben hier een specialist nodig die dat gaat ondersteunen. Dat is het volgende gevecht, want de behandeling wordt hier nog als 'experimenteel' gezien. Dit houdt in dat de verzekering de behandeling niet vergoed én dat de specialisten nog niet in de rij staan om ons te helpen. Maar als de 'mindset' er is kan alles", aldus een gepassioneerde Miriam.

Als alles goed gaat is Adriënne na deze behandeling genezen, MS-vrij. ,,Maar we weten niet wat de neurologische schade is. Omdat ik al zo lang MS heb, heb ik spierdystrofie. Mijn spieren zijn pap geworden. Maar er zijn ontzettend goede berichten. Mensen die eerst alleen nog een pink konden bewegen en nu deelnemen aan een marathon. Het wordt een traject met veel fysiotherapie om de spierfuncties weer terug te krijgen, maar zelfs als alles blijft zoals het nu is: ik ga niet dood! Ik kan mijn kinderen zien opgroeien!"

De behandeling in Mexico kost 55.000 euro. Een bedrag dat de familie Maarsseveen niet zomaar heeft liggen en dat de zorgverzekering niet wil vergoeden. ,,Ik ben een actie begonnen om het geld bij elkaar te krijgen", vertelt Miriam. ,,Eerst alleen door bekendheid te creëren met een Facebookpagina, maar ondertussen hebben we de website www.hoopvooradrienne.nl en hangen er posters door heel Leusden. Als gemeenschap moeten we Adriënne helpen!" Iedereen kan via de website geld donderen, wat op dit moment 85 mensen hebben gedaan, en er worden allerlei dingen georganiseerd om geld bijeen te brengen. ,,We hebben afgelopen dinsdag op de rommelmarkt spulletjes verkocht, we zijn bezig met het organiseren van een sponsorloop en je kunt bij de Jumbo een statiegeld-bon doneren aan Adriënne. Maar iedereen die ideeën heeft is welkom om ze met ons te delen!"

ONWERKELIJK Miriam hoopt dat ze in het najaar genoeg geld hebben opgehaald om Adriënne naar Mexico te sturen. ,,Ik zou zo graag willen dat ze voor het einde van dit jaar MS-vrij is. Dat ze het nieuwe jaar met een nieuwe toekomst tegemoet kan gaan." Adriënne zelf is onder de indruk van alle inspanningen om haar te helpen. ,,Genezen worden van MS klinkt nu nog heel onwerkelijk. Ik geef niet op. Ik droom dat ik ooit weer kan rollerschaatsen!"

Wie meer wil weten over Adriënne, geld wil doneren óf heb goede ideeën heeft om te helpen, kan terecht op www.hoopvooradrienne.nl.