Heitje voor een karweitje

LEUSDEN Aan de Dodeweg in Leusden staat het clubgebouw van de Leusdense scouting Manitoba waar elke zaterdag veel speltakken actief zijn. De één na oudste speltak bestaat uit de Sherrows, een groep van jongens en meisjes gemengd in de leeftijd van 15-18 jaar die letterlijk nog 'een heitje voor een karweitje' uitvoeren.

Elke speltak heeft zijn of haar eigen leiding. Bij de Sherrows spreekt men liever van begeleiding omdat de jongens en meisjes zelf hun eigen opkomsten bedenken en organiseren. Ook het zomerkamp wordt door een speciaal gekozen commissie zelf geregeld. ,,Het geld dat we vragen voor het zomerkamp is kostendekkend voor de basis; het eten en de overnachtingen", geeft Marieke Hendriks, één van de begeleiders aan. ,,Willen de Sherrows verder weg dan hier om de hoek dan zal er geld verdiend moeten worden voor het vervoer en willen ze ook nog leuke activiteiten ondernemen tijdens hun zomerkamp dan zal er nog meer geld verdiend moeten worden."

BRANDHOUT Zo verkopen de Sherrows al jarenlang brandhout. Ze krijgen boomstammen aangeleverd en dan wordt met een flinke groep de boomstammen in bruikbare stukken brandhout gehakt. Dit is een populaire actie geeft Hendriks aan. ,,Het brandhout dat nog klaarligt om te hakken, zo ongeveer vijf kuub, is al gereserveerd. We zijn net wat goedkoper dan de meeste bedrijven en het goede doel er achter spreekt de mensen ook aan. Bomen kappen bij particulieren kunnen we ook doen. Binnen onze vrijwilligersgroep zijn er mensen die alle diploma's hebben om dit veilig te kunnen uitvoeren. We komen steeds meer in de organisatie van evenementjes. Zo hebben we onlangs een route uitgezet voor een bedrijf dat een uitje had. Erg leuk voor de Sherrows om te doen. Zij regelen het, verdienen er geld mee voor het zomerkamp en hebben daarna de route met de groep zelf ook nog gelopen. Eigenlijk een win-win actie."

Helpen bij een (kinder)feestje, in de catering of bij festivals behoort tot de mogelijkheden. In september hebben een aantal Sherrows bij het festival 'Eten op rolletjes', waarbij het AFAS terrein tot een openluchtrestaurant werd omgebouwd, geholpen. ,,We hebben zelfs contact met Sint en zijn pieten", geeft Hendriks met een knipoog aan. ,,In het Sinterklaasweekend zijn er ook pieten ingezet, ook al een leuke jaarlijks terugkerende actie."

,,Leuk om met elkaar te doen", stelt een Sherrow, ,,Een geldactie wordt altijd overlegd met onze begeleiders Marieke Hendriks of Marjon van 't Klooster. Daarna krijgen wij via de groepsapp een berichtje door welke actie het is en wanneer en wie dat zouden willen doen. Niet iedereen is elke actie nodig, met elkaar verdelen we de geldacties en verdienen we wat bij voor een nóg leuker zomerkamp. Op die manier kunnen we én verder weg én een leuke activiteit regelen zoals bijvoorbeeld een dagje kanoën of mountainbiken met elkaar."

Voor meer informatie kan een mail gestuurd worden naar sherrows@manitoba.nl

Mariska Stehouwer

(Foto: Een aantal Sherrows met hun twee begeleiders op het scoutterrein aan de Dodeweg.)