• Harry Saaltink (links) zette zich altijd in voor de Leusdense burgers.

    Archief BDUmedia/Frits van Breda

Harry Saaltink (70) overleden

LEUSDEN Harry Saaltink is donderdag plotseling overleden. De sociaal en politiek actieve Leusdenaar is 70 jaar geworden.

Door de decennia heen was Saaltink op veel fronten actief in de Leusdense samenleving. In de jaren tachtig was hij betrokken bij de nieuwe politieke groepering Leusden'85 die zich afzette tegen de toen heersende cultuur in de (lokale) politieke wereld. Een conflict binnen deze beweging leidde tot een splitsing. Dat resulteerde tot Leusden'90 waarvan Saaltink een van de initiatiefnemers was.

Leusden'90 was volgens een deel van de kiezers die zich tegen de gevestigde orde binnen de politiek keerde, de partij die voor verbetering kon zorgen, en in 1990 drie zetels veroverde. Lange tijd was Saalting raadslid, de laatste perioden als eenmansfractie telkens twee van de vier jaar, omdat Leusden'90 de ene zetel per toerbeurt bemande. Hij stond erom bekend op te komen voor de burger en ondersteunde waar mogelijk mensen die een duwtje in de rug konden gebruiken.

Vanaf 2014 deed de partij niet meer mee aan de verkiezingen en verloor Leusden z'n lokale partij.

Saaltink was daarnaast onder meer ook jarenlang voorzitter van de Winkeliersvereniging De Biezenkamp. Dezelfde functie bekleedde hij bij jeu de boulesclub De Hakhorst, waar met groot leedwezen is gereageerd op het onverwachtse overlijden van de sympathieke Leusdenaar.

MARCUSKERK In brede kring is geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Saaltink. In de Marcuskerk is er donderdag 14 februari van 14.00 tot 14.45 uur gelegenheid tot condoleren. Om 15.00 uur is er aan afscheidsdienst. De crematie vindt in besloten kring plaats.