• De burgemeester vindt het echtpaar een voorbeeld van ikigai, het Japanse woord dat 'de reden waarom je ¿s morgens opstaat' betekent.

    Arnoud J Spaaij

Groot feest voor Cor en Corrie de Vette

ACHTERVELD In Achterveld was het bijna een weekeinde lang feest voor Cor en Corrie de Vette. Het paar was zaterdag 65 jaar getrouwd. Het heugelijke feit werd gevierd met alle nakomelingen en werd maandag bekroond door een bezoek van burgemeester van Leusden Gerolf Bouwmeester.

Arnoud J Spaaij

Cor en Corrie de Vette zijn bekenden in het dorp. Ze wonen alle 65 jaren dat ze getrouwd zijn dan ook in Achterveld. De eerste zestig jaar aan de Stoutenburgerweg en inmiddels alweer vijf jaar in de dorpskern. Toe ze bijna zestig jaar getrouwd waren besloten ze van een groot naar een kleiner huis te vertrekken maar niet nadat ze dat met een groot feest vierden bij de oude boerderij. ,,Ook dat wat een mooi feest", zegt de 89-jarige Corrie.

Ze refereert ermee naar zowel het feest van vijf jaar terug als naar het grote feest dat ze gaven afgelopen zaterdag. ,,Ja het was echt zo mooi, we hebben er zo van genoten", beaamt haar man Cor, die in maart 92 jaar wordt, zichtbaar geroerd. Negen kinderen met partners, 23 kleinkinderen en twee achterkleinkinderen hebben de twee. ,,Maar dat is nog maar het begin", zegt Corrie vlug en geamuseerd alsof ze de twee achterkleinkinderen eigenlijk nog wat weinig vindt.

Met vrienden en vriendinnen van de kleinkinderen erbij bestond het gezelschap zaterdag maar liefst uit 57 mensen. Alle kinderen wonen in de buurt en dat vindt het paar een groot goed. ,,M'n vrouw is net een kloek", zegt Cor tevreden, "ze zorgt ervoor dat alles iedere keer weer bijeen is."

ANEKDOTES Tijdens deze dagen worden regelmatig herinneringen uit de afgelopen 65 jaar opgehaald. Vooral ook tijdens het bezoek van burgemeester Bouwmeester kwamen er verschillende leuke anekdotes uit het leven van Cor en Corrie naar voren. De oprichting van carnavalsvereniging De Puupenkoppen in 1971 door Cor maar ook de eerste jaren van hun leven waarin het echtpaar samen de praktijk veeverloskunde opstartte.

Cor ging op de motor naar de boeren en Corrie was thuis voor het gezin maar ook om de klanten te ontvangen die kwamen vragen of man Cor zo snel mogelijk wilde komen. ,,Dat ging de hele dag door. Ook 's nachts. Ik was best wel eens bang als ik alleen was", zegt Corrie "en ik kon ze bijna niet verstaan." De in de polder van het Bijlmermeer geboren Corrie heeft nog altijd hoorbaar een Amsterdams accent en is na 65 jaar dan wel helemaal ingeburgerd maar zegt: ,,Nou ik moest dat taaltje hier best wel eerst leren hoor."

VITAAL Burgemeester Bouwmeester toog maandagmiddag op de fiets vanuit Leusden naar Achterveld om het echtpaar De Vette-Beukeboom persoonlijk te feliciteren. Zijn grote bewondering voor de kranige twee inwoners van zijn gemeente vertaalde Bouwmeester 's avonds weer in zijn nieuwjaarstoespraak in Leusden die in het teken van vitaliteit stond. Hij noemde het echtpaar De Vette-Beukenboom een voorbeeld van vitaliteit, vooral door in beweging te blijven. ,,De heer De Vette loopt nog dagelijks een rondje door het dorp en samen gaan ze wekelijks naar gym en de soos", zo ging Bouwmeester uitgebreid in op de kracht van ouderen.