• Archief BDU Media

Gratis compost in zakken af te halen bij milieustraat

LEUSDEN Het is weer compostdag op de Milieustraat aan de Spieghelweg zaterdag 25 maart. Dit jaar is het slechts één dag mogelijk om compost te halen. Daar staat tegenover dat de compost gratis is en in zakken wordt aangeboden.

Per huishouden mogen er maximaal drie zakken compost (van veertig liter) meegenomen worden op vertoon van de afvalpas. Deze actie is éénmalig en geldt zolang de voorraad strekt. De milieustraat is op zaterdag open van 8.30 tot 13.00 uur.

Met de compostweek bedankt de gemeente Leusden haar inwoners voor hun inspanning GFT- en groenafval gescheiden aan te leveren. Van dit afval wordt compost gemaakt. Compost is een echt kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem. Als dank wordt de compost gratis beschikbaar gesteld.

COMPOST Compost is perfect voor gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar voedt de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Ook legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor u door het gebruik van compost dus meehelpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Naast compost wordt er ook duurzame energie uit GFT- en groenafval gehaald. Door vergisting ontstaat duurzaam biogas, bron voor productie van groene stroom en groen gas. Van de houtachtige delen wordt duurzame biobrandstof gemaakt, die gebruikt wordt in speciale energiecentrales voor het maken van groene stroom. Composteren is daarnaast een voordelige manier voor het verwerken van GFT- en groenafval. Dat scheelt in de kosten. Voldoende stimulans om GFT- en groenafval goed gescheiden te blijven aanleveren.