Gratis compost af te halen

LEUSDEN - Van zaterdag 7 maart tot en met zaterdag 14 maart kunnen inwoners van Leusden gratis compost halen op de milieustraat aan de Spieghelweg. dE compost wordt dit jaar niet meer los, maar in zakken aangeboden. Per huishouden mogen er maximaal drie zakken compost (van 40 liter) meegenomen worden op vertoon van de afvalpas.. Deze actie is éénmalig en op is op. Op werkdagen is de milieustraat geopend van 8.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 8.30 uur tot 13.00 uur.

Met de compostweek bedankt de gemeente Leusden haar inwoners voor hun inspanning GFT- en groenafval gescheiden aan te leveren. Van dit afval wordt compost gemaakt. Compost is een echt kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem. Als dank wordt de compost gratis beschikbaar gesteld.

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar voedt de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Ook legt compost CO2 vast in de bodem, gebruik van compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Naast compost wordt er ook duurzame energie uit GFT- en groenafval gehaald. Door vergisting ontstaat duurzaam biogas, bron voor productie van groene stroom en groen gas. Van de houtachtige delen wordt duurzame biobrandstof gemaakt, die gebruikt wordt in speciale energiecentrales voor het maken van groene stroom. Composteren is daarnaast een voordelige manier voor het verwerken van GFT- en groenafval. Dat scheelt in de kosten. Voldoende stimulans om GFT- en groenafval goed gescheiden te blijven aanleveren.