• Marcel Antonisse

Gouverneur Sint Petersburg bezoekt Russisch Ereveld

LEUSDEN Georgi Poltavtsjenko, gouverneur van de stad Sint Petersburg, brengt maandag 2 november een bezoek aan het Russisch Ereveld in Leusden. Hij wordt vergezeld door een delegatie van meer dan dertig zakenmensen. Niet eerder kreeg het Ereveld zulk hoog bezoek uit Rusland.

De Stichting Russisch Ereveld organiseert in samenwerking met de Russische ambassade, Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort en de stad Sint Petersburg een ceremonie. Die begint om 10.00 uur. De herdenking aan de Dodeweg 31 is openbaar toegankelijk en iedereen is dus van harte welkom.

De ceremonie bestaat uit een kranslegging, een minuut stilte, het spelen van de volksliederen en toespraken van de burgemeester van Leusden (Annemieke Vermeulen), de gouverneur, de nieuwe Russische ambassadeur (Aleksandr Sjoelgin) en Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld. Reiding laat daarna de graven zien van soldaten uit Sint Petersburg. Op het ereveld aan de Dodeweg liggen in totaal 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven.

De autoriteiten van Sint Petersburg zijn al langer bijzonder geïnteresseerd in het werk van de Stichting Russisch Ereveld. Een vertegenwoordiging was in april aanwezig bij de presentatie van de Russische versie van het boek Kind van het Ereveld in de Nederlandse residentie. Vooral de ontmoeting met een dochter van een in Leusden begraven soldaat, die als eregast voor de presentatie was uitgenodigd, maakte grote indruk. Twee jaar geleden bracht vice-gouverneur Vasili Kitsjedzji met een degelatie al een bezoek aan het Ereveld, dat naast begraafplaats Rusthof ligt.

Sint Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. De stad telt meer dan 5 miljoen inwoners en is daarmee de vierde stad van Europa.

Poltavtsjenko komt naar Nederland op uitnodiging van het bestuur van Rotterdam, een zusterstad van Sint Petersburg. Voor de handelsrelatie is vooral de maritieme samenwerking van groot belang. Beide steden hebben een belangrijke haven. In Sint Petersburg - het vroegere Leningrad - zijn bovendien ongeveer 75 Nederlandse bedrijven actief.