• Deze vijf gidsen doen er alles aan om hoog te eindigen bij de LSW.

    Mischa Wester

Gidsen van Manitoba in race voor 'Beste scouts'

LEUSDEN Tijdens het Pinksterweekend vinden in Baarn de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) plaats voor de titel 'Beste scouts van Nederland'. Iris, Floor, Frédèrique, Mena en Noortje gaan samen deze uitdaging aan. De meiden in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar zijn gidsen bij scoutinggroep Manitoba aan de Dodeweg.

Mariska Stehouwer

Gidsenleidster Saskia Lantzendörffer is trots op 'haar' gidsen. ,,Manitoba heeft heel lang niet meegedaan aan de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW). In 2017 heeft er na vele jaren een groep gidsen aan de RSW meegedaan. Toen werd de groep elfde en dat vonden we al fantastisch. Dit jaar kwamen deze vijf meiden zelf met het idee om mee te doen aan de RSW."

PUNTEN Marcus Huster en Laura Holtus, ook leiding bij de gidsen, hebben de vijf meiden extra instructies gegeven over pionieren, knoop- en routetechnieken. De deelnemende groepen worden tijdens de wedstrijd op diverse onderdelen beoordeeld. Zo zijn er punten te verdienen bij buitenleven, scoutingtechnieken, expressie, sport en spel, samenleving, identiteit en veilig en gezond. De gidsen scoorden zo goed dat ze een gedeelde tweede plaats veroverden bij de RSW en mee mogen doen aan de LSW.

OP ZICHZELF AANGEWEZEN Aan de RSW doen in totaal 10.000 scouts mee in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. 650 scouts gaan daarna door naar de LSW. Het belangrijkste doel van de RSW en LSW is om alle scouts een weekend te bezorgen dat ze zich blijven herinneren en om de diversiteit van de scouting te laten zien. ,,Tijdens de RSW en LSW zijn de meiden helemaal op zichzelf aangewezen. Wij zijn er als vaste leiding niet bij. Het is leuk om te zien hoe fanatiek de meiden al bezig zijn met hun voorbereidingen."

ACTIEF, CREATIEF EN POSITIEF De 13-jarige Floor was vorig jaar al deelneemster van de RSW en was verbaasd dat ze veel hoger eindigden dan vorig jaar. ,,Voor de LSW hebben we ons goed voorbereid door samen met de leiding de spullen klaar te zetten die we nodig hebben en af te spreken wie wat doet voor de rest van de voorbereidingen.'' Net als de 12-jarige Frédèrique vindt ze het leuk en bijzonder om met zoveel scouts bij elkaar te zijn.

De 14-jarige Mena geeft aan dat zij in haar rol als patrouilleleidster de RSW waarschijnlijk een beetje anders heeft beleefd dan de anderen door de verantwoordelijkheid. ,,Het begon allemaal met ons kamp zo goed, efficiënt en snel mogelijk op te bouwen. We gingen bijvoorbeeld hiken, kaartlezen en strategie bepalen. Door met elkaar actief, creatief en positief erin te staan, hebben we vooral veel plezier gehad. Ik vind het heel gaaf om te zien dat scouting door heel Nederland één mooie gemeenschap is en het is leuk om activiteiten te doen met mensen die jouw interesses delen."

VLAGGETJES Net als bij de RSW trekken de meiden alles uit de kast; themakleding, vlaggetjes, logboek, een zelfbedacht menu in het thema en extra's zoals bijpassende dasringen. ,,Alles om maar zo creatief mogelijk naar voren te komen en natuurlijk een beetje op te vallen."