• Vasiliy Grin'kiv over uit Oekraïne weet zich bijzonder gesteund door WALO.

    Arnoud J Spaaij

Gerard van Dijk: 'Kerstmarkt succes, maar meer steun nodig'

ACHTERVELD De opbrengst van de WALO-kerstmarkt in Achterveld is bestemd voor vakantiekampen voor weeskinderen in Oekraïne. Inmiddels is de stichting met de kerstmarkt zo succesvol dat naast de jaarlijkse vakantiekampen ook ander projecten kunnen worden georganiseerd.

Arnoud J Spaaij

 

Gerard van Dijk is een van de vele vrijwilligers die zicht binnen WALO - Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne - inzet voor de samenwerking met Orphans' Future. Van Dijk bezocht al meerdere keren het land waar de laatste jaren veel onrust is. Meer dan ooit hebben weeskinderen volgens WALO daarom hulp nodig. Met name ook kinderen die de leeftijd van 18 jaar bereiken vallen tussen de wal en het schip. Omdat bij het bereiken van die leeftijd de staat voor deze 'volwassen' niet langer verantwoording neemt.Gerard van DIjk is dan ook zeer tevreden dat de opbrengst van de kerstmarkt dit jaar weer iets meer was dan voorgaande jaren. "Bijna € 6.000,- is gewoon een formidabel bedrag," zegt Van Dijk enthousiast na afloop van de kerstmarkt. Al moeten er nog wel diverse kosten van af het is voldoende om dit jaar weer veel kinderen een goede vakantie te bezorgen. Zonder de vakantiekampen wordt de zomer voor veel wezen een doelloze periode.

Tijdens de kerstmarkt was uit Oekraïne Vasiliy Grin'kiv over. Grin'kiv is al jaren vrijwilliger voor Orphans' Future. Met Gerard van Dijk legt hij uit wat zijn voornaamste reden is om dit jaar een extra impuls te geven aan een nieuw project. In Oekraïne moeten veel wezen lopen naar school. Vervoer is een probleem en fietsen zijn geen gemeengoed, aldus Vasiliy Grin'kiv. Zo ontstond het idee om in Nederland gebruikte fietsen in te zamelen. Een initiatief dat zeer succesvol is gebleken. Er zijn inmiddels zo'n 150 fietsen ingezameld. Van Dijk: "Vooral door toedoen van Gerrit Blom, voormalig fietsenmaker die ook twee keer is mee geweest als begeleider naar Oekraïne, zijn via via fietsen ingezameld. Maar toen we contact opnamen met Orphans' Future dachten ze daar met een klein vrachtwagentje de fietsen wel te kunnen ophalen. Maar voor 150 fietsen heb je wel een oplegger nodig." Grin'kiv: "Er zat niets anders op om voor het vervoer ook geld in te zamelen. Vandaar dat ik me inzet om dit geld bijeen te brengen. We zijn zo ontzettend dankbaar voor al die fietsen dat we ze absoluut graag naar Oekraïne willen brengen."

Gerard van Dijk is ook erg te spreken over het succes en realiseert zich ook dat naast de fietsen er nog meer nodig is; "We zetten nu ook in op reserve-onderdelen men zelf de fietsen kan repareren." Een addertje onder het gras is misschien dat sommige onderdelen nieuw zullen moeten zijn. Een gebruikte binnen- of buitenband heeft meestal wel z'n langste tijd gehad. Maar gezien de omvang van het project maken beide mannen zich hierover niet heel veel zorgen. Wel hopen ze voor februari de noodzakelijk €1.500,- bijeen te hebben om de hele vracht fietsen naar Oekraïne te brengen. Grin'kiv: "Dat is de bedoeling. We denken wel dat het lukt. We hebben ook in Oekraïne bedrijven benaderd en inmiddels hebben we de eerste € 400,- bijeen."Gerard van Dijk vraagt nog wat aandacht voor extra steun: "Mensen die willen steunen kunnen zich melden bij bestuursleden van WALO zoals Jos Blom en Colette van den Hengel of bij mij. We hebben ook een mooie website van WALO met daarop naast onze contactgegevens natuurlijk alle informatie over onze projecten."Informatie en donaties via: www.stichtingwalo.nl en http://www.orphansfuture.org