• Foto Van Denderen

Gemeentepluim voor Valleiconcerten

LEUSDEN De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie verliep maandagavond anders dan andere jaren. Bij binnenkomst werd duidelijk dat er gebroken was met een traditie. Het Leusdens Mannenkoor, onder leiding van Bert Eerden, heette de bezoekers welkom met zang. Verderop stond het Achterveldse smartlappenkoor Ach en Wee, met een totaal ander repertoire, de bezoekers op te wachten.

Frits van Breda

In de toespraak van burgemeester Annemieke Vermeulen werd duidelijk dat het hier ging om een voorproefje van wat Leusden te wachten staat. De cultuur moet in de toekomst een belangrijkere rol gaan spelen. Vier organisaties die samen de 'Cultuurkoepel Leusden' vormen hebben een logo gemaakt dat door de burgemeester werd onthuld. 'Leuker Leusden', is de slogan voor de komende jaren.

Dat 'cultuur' tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst het centrale thema was werd bevestigd door het optreden van de countertenor Kaspar Kröner, die een aria zong van George Friedrich Händel.

De Gemeentepluim ging naar Stichting Valleiconcerten. De stichting organiseert jaarlijks zeven concerten in de Dorpskerk. ,,Een groep mensen die Leusden al 41 jaar meer kleur en vooral meer toon hebben gegeven," aldus Vermeulen, die benadrukte dat er altijd sprake was van 'Kamermuziek op topniveau die blijft verrassen'. Het bestuur was blij verrast met de oorkonde, bloemen en de bijbehorende cheque. Ander hoogtepunt tijdens de receptie in het gemeentehuis was de uitreiking van de Annie de Beaufortspeld, een speld waarbij een bedrag van 2500 euro hoort.

Tot haar grote verrassing werd An Boersen naar voren geroepen. ,,Een vrouw die al jaren laat zien dat vrijwilligerswerk iets is dat je gewoon doet, zonder pretenties, zonder gezeur," omschreef de burgemeester haar. Op tal van plekken is An Boersen actief of actief geweest. Vrijwilligster bij De Til en buurtbemiddeling, medewerkster en vrijwilligster bij Welzijn Leusden en ook bekend als beheerder van 't Binnenhuys, een pleisterplaats voor buurtbewoners.

ZUSSEN Dit jaar werden er, niet gebruikelijk, twee spelden uitgereikt. ,,De tweede speld gaat naar een vrouw waar niemand in Leusden omheen kan. Ze heeft van vrijwilligerswerk haar handelsmerk gemaakt," kondigde Annemieke Vermeulen de tweede vrouw aan die naar voren werd geroepen. Het bleek te gaan om Evelien Blom, voormalig raadslid en wethouder voor het CDA in Leusden, ook bekend als bestuurslid van waterschap Vallei en Eem. Ook is zij al meer dan twintig jaar trouwambtenaar in Leusden. Voor veel aanwezigen was het een volslagen verrassing dat An Boersen en Evelien Blom zussen zijn. Ze kregen uit handen van Hans Jansens van Gellicum, bestuurslid van Stichting de Boom, allebei een speld.

Over de besteding van de 2500 euro zullen ze overleggen met de stichting.

foto An Boersen en Evelien Blom ontvingen de Annie de Beaufortspeld.