'Geen wezen in weeshuizen'

Kerstmarkt voor Oekraïne

Arnoud J Spaaij

ACHTERVELD/LEUSDEN De opbrengst van de kerstmarkt van Stichting Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne (Walo) wordt gebruikt om in Oekraïne weeskinderen te steunen. Ter plaatse, in de stad Ternopil, is partner Orphans Future verantwoordelijk. Projectleider Andriy Nazarenko was dit weekeinde op uitnodiging over uit Oekraïne.

Andriy Nazarenko wordt meestal geïntroduceerd als directeur van de stichting Orphans Future. Maar daarmee wordt hem eigenlijk te kort gedaan. De geboren Oekraïner is oprichter van de stichting maar vooral ook initiator van de projecten die de stichting heeft opgezet. Nazarenko, zelf opgegroeid in Oekraïne als wees, weet waar hij het over heeft. En terwijl hij de afgelopen week kon meekijken bij de activiteiten, die Walo vooral voor zijn stichting houdt, schroomde Nazarenko geen moment om de activiteiten van Orphans Future in Ternopil te promoten, uit te leggen en vooral gesteund te krijgen.

STEREOTYPE In vrijwel niets lijkt Andriy Nazarenko op het stereotype dat we kennen van de slavische bewoners. De spontane tenger gebouwde dertiger lijkt meer een Westerling dan van Oekraïense afkomst. Hij onderhoudt dan ook de buitenlandse contacten die zich niet beperken tot Nederland maar zich ook uitstrekken tot de Verenigde Staten en Australië. ,,Toch," zo legt Nazarenko doordacht uit, "zijn de contacten in Europa ook zeer waardevol. We vragen niet uitsluitend om financiële steun. Voor ons is het van groot belang dat de wezen die we helpen ook in contact komen met hulpverleners. Het liefst met mensen waarvan ze veel kunnen leren. Zodat ze hun kijk op hun omgeving, maatschappij en op de toekomst breder zien. We willen de kinderen vooral zo ondersteunen dat ze zelf hun eigen kansen nemen zodat ze zelf wat van hun leven kunnen maken. We vragen ook niet om medelijden maar om motivatie."

Die aanpak lijkt te werken. Nazarenko is wellicht zelf het beste voorbeeld, maar hij legt uit dat de nog relatief jonge stichting die in 2006 is opgericht op dat punt goede resultaten boekt.

Walo en Orphans Future werken samen voor het realiseren van activiteiten.

Gedurende twee maanden zomervakantie laten de weeshuizen in Oekraïne de kinderen min of meer aan hun lot over. ,,Wij organiseren dan activiteiten. Vooral daarbij is de inbreng van buitenlandse hulp belangrijk. Met spellen, knutselwerk of andere eenvoudige activiteiten."

GASTGEZINNEN Andriy Nazarenko zoekt ook naar andere mogelijkheden wezen meer kansen te geven. Er zijn zo'n tien gastgezinnen in het buitenland. ,,Maar daar kunnen we er wel meer van gebruiken", voegt hij toe. Er zijn nog veel meer plannen, zo wil de stichting graag tweedehands fietsen hebben en is er een studieprogramma dat steun kan gebruiken. ,,Maar mijn streven is dat wezen allemaal in gezinnen worden ondergebracht. Dan maak ik me zelf werkeloos", zegt Nazarenko. ,,Maar dat is het ultieme doel: geen wezen in weeshuizen."

Volgende week in de Leusder Krant een impressie van de de activiteiten tijdens de zomerkampen met Leusdense en Achterveldse jongeren.

(Foto: Andriy Nazarenko voor de tenten van de kerstmarkt in Achterveld.)

Kerstmarkt voor Oekraïne

Arnoud J Spaaij

Andriy Nazarenko voor de tenten van de kerstmarkt in Achterveld.