• Zenzo Maatschappelijk Vastgoed

Geemeenteraad stelt profiel vast

LEUSDEN De gemeenteraad heeft de profielschets, met daarin de eisen waaraan een nieuwe burgemeester moet voldoen, vastgesteld. In het bijzijn van de commissaris van de Koning, Willibrord van Beek, werden afgelopen woensdag de verwachtingen besproken.

Arnoud J Spaaij

Roel Madiol (D66), voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, legde kort hoe ver de raad inmiddels is gekomen. Madiol refereerde nadrukkelijk aan het uitgangspunt: de Samenleving Voorop. Waarmee de rol van de Leusdenaren duidelijk werd in het maken van de profielschets. Van Beek had daar op zijn beurt wat vragen over. Die vragen varieerden van specifieke details tot een algemener beeld dat de commissaris moet vormen om de sollicitatieprocedure te kunnen starten en af te handelen. En dan natuurlijk, zo liet Van Beek weten, zodanig dat de kandidaten die solliciteren vooraf weten wat Leusden zoekt. ,,Leusden vraagt een verbinder en een aanjager," vatte Van Beek samen, maar wilde graag aanvullingen in de nuance.

Zo werd duidelijk dat de vertrouwenscommissie een zichtbare burgemeester wil die initiatieven uit de bevolking niet alleen steunt, maar ook de weg ervoor plaveit. ,,Een moderne burgemeester die meegaat in zijn of haar tijd, maar ook nog analoge informatie ondersteunt," zei Madiol. Andere leden uit de vertrouwenscommissie vulden de antwoorden van Madiol aan. ,,Niet per definitie een zeer ervaren burgemeester'', aldus Carlos Genders (VVD), zodat ook een jonger iemand in aanmerking kan komen. Samen met nog enkele aanvullingen, waaronder een laagdrempelige benadering van de jeugd, kon de commissaris er wel wat mee. Maar Van Beek vroeg ook door over de beschikbaarheid van een ambtswoning voor de burgemeester. Blijkbaar niet wetende dat het ontbreken daarvan in Leusden bij de vorige burgemeester veel succesvolle resultaten heeft opgeleverd.

Op maandag 6 maart wordt de vacature gepubliceerd in de Staatscourant. Van Beek verwacht eind mei zicht te hebben op de sollicitanten waarna zijn voorstel aan de vertrouwenscommissie volgt.