• Kunstenaars en mede-organisatoren bij de St. Jozefkerk in Achterveld. Staand van links naar rechts: Siep Grondman (Huize Scherpenzeel), Jeanette Wolswinkel (landhuis De Boom, Leusden), Evelien Kooloos (kasteel Stoutenburg), Jet Kunz (commanderij Groot Hof, Terschuur) Rosanne van Dijk (huize De Schaffelaar, Barneveld), secretaresse Ans van Eijken van de expositiecommissie met het schilderij van Marieke van Dijk (huize Hoevelaken), Christien Schipper-van Valkengoed (huize Heiligenberg, Leusden), Esra van Rossum (huize Den Treek-Henschoten, Leusden), voorzitter expositiecommissie Gerrit Tijmensen en Anouk van de Grootevheen (buitenplaats De Briellaerd, Barneveld).

  Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media
 • Pauw Media

'Gebied tussen Amersfoort en Barneveld in trek bij landheren'

Negen kunstenaars uit Achterveld en omgeving hebben in eigen stijl kastelen en landhuizen uit deze regio op schilderijen vereeuwigd. Ze maken deel uit van een expositie in de St. Jozefkerk in Achterveld, die vrijdagmiddag 29 april wordt geopend. De gratis toegankelijke tentoonstelling gaat gepaard met diverse activiteiten.

Het gebied tussen Amersfoort en Barneveld is historisch gezien een zeer interessant gebied'', verklaart voorzitter Gerrit Tijmensen van de expositiecommissie de keuze voor het thema 'Kastelen en landgoederen in de regio'. ,,Het was - en is - een prachtige omgeving, niet te ver van het drukke westen van het land, en dus een uitstekende vestigingsplaats voor landheren. Bovendien ligt het gebied op de grens van Utrecht en Gelderland, daardoor werd er vaak strijd gevoerd. Veel kastelen en landgoederen stammen uit de periode van rond 1400. Ze zijn niet allemaal bewaard gebleven, maar een aantal verkeert nog steeds in goede staat en is schitterend gelegen. Daarover gaat deze expositie, met verhalen uit het verleden, over de historie van de gebouwen en hun bewoners en over het huidige gebruik.''

BUITENPLAATSEN Op de tentoonstelling in de St. Jozefkerk wordt aandacht besteed aan commanderij Groot Hof (Terschuur, woonboerderij Groot Hof bestaat nog), kasteel Stoutenburg, huize De Schaffelaar (Barneveld), landhuis De Boom (Leusden), huize Hoevelaken, huize Heiligenberg, landgoed Lockhorst, huize Den Treek-Henschoten (alledrie Leusden), huize Scherpenzeel en huize Terschuur.

En verder aan de verdwenen buitenplaatsen De Briellaerd (Barneveld), Bylaerbosch (huidig natuurgebied Paradijs/Erica bij Barneveld, boerderij Groot Bylaer bestaat nog), Langelaer (tussen Barneveld en Scherpenzeel, boerderij Langelaar bestaat nog) en Glindhorst (De Glind).

De kunstenaars Marieke van Dijk, Anouk van de Grooteveheen, Esra van Rossum, Rosanne van Dijk, Siep Grondman, Evelien Kooloos, Jet Kunz, Christien Schipper-van Valkengoed en Jeanette Wolswinkel hebben op verzoek van de expositiecommissie ieder een schilderij gemaakt van een kasteel of landhuis.

SCHOLEN Leerlingen van de Achterveldse basisscholen St. Jozef en Het Startblok brengen volgens Tijmensen traditiegetrouw een bezoek aan de jaarlijkse expositie. ,,Ze maken als voorbereiding maquettes van kastelen, die ook in de kerk te zien zijn. Verder doen de scholieren mee aan een kleurwedstrijd. De resultaten zijn eveneens tijdens de tentoonstelling te bewonderen.'' Voor bezoekers zijn daarnaast op twee tv-schermen een introductie en een videofilm te zien over de kastelen en landgoederen/landhuizen.

GERRIT DE GRAAFF Barnevelder Gerrit de Graaff, schrijver van het boek 'Buitenplaatsen in de Gelderse Vallei', verzorgt dinsdagavond 3 mei in de St. Jozefkerk een diapresentatie. De aanvang is 20.00 uur. De entreeprijs voor deze bijeenkomst is 5 euro, inclusief een kop koffie.

FIETSTOCHT In aansluiting op de expositie is een fietstocht langs kastelen en landgoederen uitgezet van ongeveer 55 kilometer. Deze kan ook in twee delen worden gereden. De routebeschrijving is vanaf zaterdag 30 april verkrijgbaar in de St. Jozefkerk voor 2 euro.

OPENING 'Kastelen en landgoederen in de regio' wordt vrijdagmiddag 29 april geopend door burgemeester Annemieke Vermeulen van de gemeente Leusden. Zij is tevens historica en verzorgt een inleiding. Verder staat een optreden van het Achterveldse koor Vivente op het programma, de presentatie van de groep kunstenaars en een act in klederdracht van toneelvereniging Culdoto.

De bijeenkomst begint om 15.00 uur, belangstellenden zijn welkom. Voorafgaand aan de opening rijden enkele bijzondere 'gasten' in middeleeuwse kledij in twee rijtuigen door het dorp, vertelt Gerrit Tijmensen. ,,Zij stellen de baronessen Lucia en Maria Theresia van Lilaar en hun gevolg voor, oud-bewoonsters van kasteel Stoutenburg.''

[Openingstijden: zaterdag 30 april, zondag 1 mei, donderdag 5, vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 mei van 12.00 tot 17.00 uur. De St. Jozefkerk staat aan de Hessenweg 325 in Achterveld.