Fred de Graaf spreker bij herdenking Kamp Amersfoort

LEUSDEN Kamp Amersfoort heeft Fred de Graaf bereid gevonden te spreken bij de herdenking op 19 april. De oud-voorzitter van de Eerste Kamer en oud-burgemeester van Apeldoorn spreekt over het belang van herdenken in deze verwarrende tijd.

De Graaf is al van kinds af aan betrokken bij het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. ,,Als 4-jarig jongetje ging ik aan de hand van mijn ouders mee naar de Dodenherdenking en dat heeft grote indruk op mij gemaakt'', vertelt De Graaf. ,,Sindsdien heb ik die traditie altijd voortgezet en als burgemeester ben ik vaak nauw betrokken geweest bij de organisatie van herdenkingen.''

De Graaf (66) is tegenwoordig voorzitter van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, een samenwerkingsverband waaraan Kamp Amersfoort deelneemt, en voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 in Wageningen. Eerder was hij bestuursvoorzitter van Kamp Vught, een ander concentratiekamp in Nederland.

Landelijke bekendheid kreeg De Graaf ook als burgemeester van Apeldoorn na de aanslag op Koninginnedag in 2009. In 2013 leidde hij de inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander.

Op 19 april wordt jaarlijks herdacht dat de Duitse bewakers op die dag in 1945 het kamp verlieten en de leiding over de gevangenen werd overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Ook een oud-gevangene en een nabestaande spreken, voordat een krans wordt gelegd bij het nationaal monument Gevangene voor het Vuurpeloton.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi's voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor met tentoonstellingen en programma's ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.