• Foto Van Denderen

Fred Bakema verlaat Rabobank

'Ik vind het welletjes na 44 jaar'

LEUSDEN - Op 1 februari gaan de Rabobank Amersfoort en Rabobank Soest Baarn Eemnes samen verder als Rabobank Amersfoort Eemland. Voor Fred Bakema een goed moment om te stoppen vindt hij zelf. ,,Ik vind het welletjes na 44 jaar", licht hij zijn besluit toe. Alhoewel hij nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt wil hij zich gaan inzetten voor andere zaken waaronder sponsorwerving voor een meisjesschool in Oeganda.

Frits van Breda

Vrijwel elke Leusdense ondernemer kent Fred Bakema in zijn functie als Marktmanager Leusden en Senior Accountmanager Zakelijke Relaties. Ook kennen velen hem als de voorzitter van de Matchbeurs, bestuurslid van de Leusdense Ondernemers Federatie of als bezoeker van tal van netwerkbijeenkomsten. Op 28 januari wordt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Leusdense Rabobank afscheid genomen van de sympathieke manager.

De afgelopen 24 jaar was Fred Bakema werkzaam in Leusden, hij woont in Voorthuizen. ,,Misschien had ik wel moeten verhuizen. Leusden is immer een dynamisch dorp, een uitstekende plaats om te werken, wonen en recreëren", concludeert hij achteraf. Dat hij ooit in deze contreien zou komen te wonen had hij als opgroeiende jongen nooit gedacht. In zijn geboorteplaats Zuidlaren was zijn vader dierenarts. Fred wilde niets liever dan boer worden.

Dat plan moest hij laten varen. ,,Ik kwam destijds zo'n half miljoen gulden tekort om mijn plan te realiseren." Dat Fred Bakema al op zijn zeventiende jaar bij de voorloper van de Rabobank, de Raiffeisenbank, terecht kwam was niet toevallig. Het kantoor bevond zich tegenover zijn ouderlijke woning. Hij had altijd gespeeld met de 2 kinderen van de kassier die in hetzelfde pand woonde. Na het behalen van het mulodiploma werd gevraagd om bij de bank te komen werken. Sindsdien heeft hij altijd in tal van functies en op verschillende plaatsen in het land bij de bank gewerkt.

Fred Bakema heeft de contacten met zijn klanten zijn hele leven leuker gevonden dan op kantoor een functie als manager te vervullen. Dat hij 'dicht bij zijn klanten' stond is wel duidelijk geworden de laatste 24 jaar in Leusden. Overal waar ondernemers bijeen kwamen was hij een graag geziene gast. Dat hij ook met al zijn nevenfuncties in Leusden stopt vindt hij een logische stap. ,,Ik wil de bank niet voor de voeten lopen", is zijn simpele uitleg, waarbij hij alle ruimte laat voor zijn opvolger. Het afscheid van de mensen in Leusden, zijn contacten en de vele netwerken gaat Fred Bakema, zoals hij zelf zegt, zeker missen. ,,Ik heb me hier altijd als een vis in het water gevoeld."