• Martine Berendse

Feestelijke weidegang bij boer Niels in Leusden

LEUSDEN De start van het boerenseizoen werd maandag gevierd met de eerste weidegang op de boerderij van boer Niels in Leusden. Traditiegetrouw zou de weidegang plaats hebben gevonden op 20 maart, de eerste dag van de lente, maar vanwege de weersomstandigheden was de weide die dag nog niet klaar voor de dansende koeien. Inmiddels laat de zon zich gelukkig wat vaker zien, waardoor het gras voldoende voedzaam is om de koeien te laten grazen. Basisschoolleerlingen van 't Palet uit Leusden en de Auris Prof. Groenschool uit Amersfoort juichten de uitgelaten koeien toe.

Melkveehouder Niels vertelt: „Het is elk jaar een mooi moment als de koeien springend de weide ingaan. Bij mij kon dit moment dit jaar helaas niet samenvallen met de eerste lentedag, maar elke boer  mag gelukkig zelf bepalen wanneer het juiste moment is om de koeien naar buiten te laten gaan. Ik ben blij om ze nu weer vrolijk buiten te zien grazen. Dit blijft voor mij het ultieme Hollandse plaatje."

WARMING-UP Voordat de koeien naar buiten gingen, werd het publiek opgewarmd. De 62 basisschoolleerlingen kregen van sportinstructeurs een warming-up op het erf. De kinderen bereidden zich niet alleen voor op de weidegang, maar ook op het buitenspeel- en -sportseizoen. Als supporter van sportend Nederland hecht Campina veel waarde aan voldoende beweging in combinatie met gezonde voeding.

OPEN DAG Op 11 en 21 mei stellen 58 melkveehouders in heel Nederland hun erf open voor publiek tijdens de Campina Open Boerderijdagen. Iedereen is welkom om een kijkje achter de schermen van de boerderij te komen nemen.