• Het knippen van het lint door bewoners en bestuurslid

    Mariska Stehouwer
  • Overhandiging cadeaucheque ter gelegenheid van de opening

    Mariska Stehouwer
  • Welkom bij Philadelphia

    Mariska Stehouwer

Feestelijke opening van Groot Schutterhoef

LEUSDEN Een gedeelte van de Arnhemseweg kleurde afgelopen zaterdag wit en paars van de ballonnen ter gelegenheid van de feestelijke opening van boerderij Groot Schutterhoef. De verbouwing kan speciaal genoemd worden omdat zowel teamleden, ouders en belangenbehartigers en de architect inspraak hebben gehad in het traject.

Mariska Stehouwer

Behalve de nieuwe gebouwen was ook de bewegings- en belevingstuin te bewonderen die mede mogelijk is gemaakt door de Stichting Vrienden van Philadelphia. De twee nieuwe woongroepen worden bewoond door ouder wordende cliënten, allen met een intensieve zorgvraag, die voorheen op locatie De Forel van Philadelphia in Nieuwland woonden. Samen met hun begeleiders kwamen zij half december naar Groot Schutterhoef.

PARELTJES Tijdens de opening wordt door projectontwikkelaar Ko van der Ham van de afdeling huisvesting stil gestaan bij het feit dat er veel energie is gestoken in het samen bedenken van de nieuwbouw met ouders, belangenbehartigers en teamleden. ,,Een architect tekent heel graag en moet zich goed kunnen inleven. Wij hebben met elkaar 'de mooiste dag van een cliënt' beschreven en daar verhalen van gemaakt, er zaten echte pareltjes bij. Zo hebben we sfeerbeelden gemaakt die we geordend hebben op papier waardoor het terrein en de gebouwen steeds meer vorm kregen tot uiteindelijk het schetsontwerp. Daarna volgt overleg met gemeente waar we de waardering en het geloof in een mooi product met toegevoegde waarde voor Leusden vonden. En nu zijn we waar we zijn; een mooie plek om te genieten."

TUIN De heer Pekelharing geeft namens de werkgroep aan dat het plan voor een belevingstuin al tijdens het jaarfeest 2013 door de activiteitenbegeleiders ter sprake werd gebracht. ,,Om dit te realiseren was het gezien de kosten, echt een meerjarenplan. Dankzij de Stichting Vrienden van Philadelphia die het project ging ondersteunen, konden we zelfs uitbreiden tot een bewegings- en belevingstuin zodat er meer hulpmiddelen zijn om de spierfunctie zoveel mogelijk te behouden bij de bewoners. Naast een financiële gift van AFAS hebben we ook helpende handen gekregen van leden van De Ronde Tafel Leusden en familie van medewerkers die op vrije zaterdagen mee hebben geholpen aan de realisatie van de tuin."

LIVING LAB Groot Schutterhoef is als eerste zorgorganisatie in Nederland een zogenaamd 'Living Lab', waarbij een combinatie van verschillende technologieën worden uitgetest. In samenwerking met Philips wordt een onderzoek gestart naar de werking van verlichting op het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking. Er wordt gebruik gemaakt van speciale lampen, Hue-verlichting, die met de iPad bediend kunnen worden en waarbij ook muziek, diverse sensoren en beacon-technologie gecombineerd kunnen worden. Een beacon is een draadloos apparaatje dat signalen uitzendt naar zijn omgeving via bluetooth. Zo kan er per cliënt een persoonlijk licht- en geluidsprogramma gemaakt worden via de iPad om het welbevinden zo optimaal mogelijk te maken.

Meer informatie is te vinden op www.philadelphia.nl.