• Herdenkingskruis Jannetjesdal.

    The Seaforth Highlanders of Holland

Familie verzetsmensen voor het eerst op executieplek Leusderheide

LEUSDEN Nabestaanden van tientallen gefusilleerde verzetsmensen krijgen op 4 mei voor het eerst de kans de plaats van executie te bezoeken. Kamp Amersfoort begeleidt meer dan vijftig familieleden naar de plek waar vader, grootvader of oom 75 jaar geleden werd doodgeschoten.


De executieplekken bevinden zich op de Leusderheide, militair oefenterrein en dus verboden gebied. Kamp Amersfoort heeft toestemming gekregen van het ministerie van defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen. De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd, de slachtoffers elders begraven of gecremeerd. Op de executieplekken is nu niet meer dan een kuil. Kamp Amersfoort brengt in kaart wie wanneer waar is doodgeschoten. Doel is alle executieplekken te traceren, te markeren en te beschermen.


Niet eerder kregen familieleden de gelegenheid de plaats des onheils te bezoeken. Ze werden de afgelopen maanden in het kader van het Jaar van Verzet opgespoord door vrijwilligers van Kamp Amersfoort. Niet alleen kleinkinderen en neven en nichten komen, ook twee kinderen van oorlogsslachtoffers zijn erbij. In de directe omgeving van het kamp, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen zaten, werden meer dan 350 mensen doodgeschoten door de bezetter. De nabestaanden van de 58 verzetsmensen die stierven op 29 december 1942, 5 februari 1943 en 8 april 1943 krijgen deze keer de kans om de grafkuil te bezoeken. Deze verzetsmensen behoorden tot de Leeuwengarde, de Volksmilitie, de CPN of de Paroolgroep.


Het bezoek aan de geruimde massagraven vindt plaats na de jaarlijkse ceremonie bij het herdenkingskruis Jannetjesdal op de Leusderheide. De herdenking begint op 4 mei om 14.00 uur en is vrij toegankelijk onder begeleiding van medewerkers van defensie. Verzamelen tussen 13.00 en 13.30 uur bij de Genschauloods aan de Kolonel H.L. van Royenweg in Leusden. Volg de bordjes vanaf de Doornseweg.
Directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort draagt tijdens de herdenking de afscheidsbrief van de 22-jarige Arie de Leest voor. Hij werd op 8 april 1943 omgebracht op de Leusderheide. De ceremonie bestaat verder uit een toespraak, een gedicht, twee minuten stilte, zingen van het Wilhelmus en een kranslegging. The Seaforth Highlanders of Holland spelen bagpipe-muziek.