• Like van der Ham - van Hulten (l), Christianne Geerdes en Chieni Wassink

    Mariska Stehouwer

'Fairtrade is een continu proces'

LEUSDEN Chieni Wassink en Like van der Ham-van Hulten van de werkgroep Leusden Fairtrade gemeente en Christianne Geerdes van bibliotheek Eemland Leusden hebben de handen ineengeslagen voor de landelijke Fairtrade week die 28 oktober start. Voor Leusdenaren zijn diverse activiteiten bedacht.

Mariska Stehouwer

Wassink stond aan de wieg van de ontwikkeling van de Wereldwinkel Leusden en Leusden als Fairtrade gemeente. ,,Zo'n veertig jaar geleden kwamen wij in Leusden wonen waar op dat moment nog niets te koop was op het gebied van Fairtrade koffie en suiker. Wij zijn toen vanuit huis begonnen met de verkoop van SOS wereldhandel producten en al snel waren er meerdere mensen die mee wilden helpen met de verkoop. We stonden maandelijks met een kraam op de Biezenkamp en later op de nieuwe Hamershof en uiteindelijk groeide dat uit tot de Wereldwinkel. Bij een nationale campagne kwam er aandacht voor Fairtrade en dat hebben we onder de aandacht gebracht bij de gemeente."

Vervolgens leidde dit tot de ontwikkeling van Leusden als Fairtrade gemeente in januari 2015. Van der Ham - van Hulten geeft aan dat er eens per twee jaar gekeken wordt of de gemeente nog voldoet aan de regels van een Fairtrade gemeente. ,,Het is een continue proces om activiteiten te ontwikkelen om bewoners, ondernemers en bedrijven bewust te laten worden van Fairtrade."

THE DARK SIDE OF CHOCOLATE Tijdens de Fairtrade week wordt een speurtocht georganiseerd voor basisschoolleerlingen. In vijftien winkeletalages op de Hamershof staat een Fairtrade product met een letter. Met de gevonden vijftien letters kan een zin gemaakt worden. De oplossing kan ingeleverd worden bij de Wereldwinkel of bibliotheek, waar ook de formulieren opgehaald kunnen worden. Men krijgt dan een kleine verrassing, natuurlijk Fairtrade.

Op maandagavond wordt in de bibliotheek de documentaire The Dark Side Of Chocolate gedraaid met daarna de mogelijkheid om met elkaar te debatteren. Het gebruikelijke voorleesmoment in de bibliotheek op woensdagmiddag wordt in deze week overgenomen door wethouder Erik van Beurden.

Ook de andere twee wethouders gaan voorlezen; Jan Overweg zal vrijdagmiddag bij de Loysder Hoek voorlezen en Albert Dragt doet dat vrijdagmiddag bij de KDV en BSO van kinderopvang Humanitas in MFC Antares. Het voorgelezen boek is (h)eerlijke bananentaart van Gloob & Teo waarin op kinderniveau het principe Fairtrade wordt uitgelegd.

MATCHBEURS Geerdes vult aan dat de samenwerking tussen beide organisaties is ontstaan tijdens de matchbeurs. ,,De werkgroep zocht ruimte die wij konden bieden en zij organiseerden op hun beurt voor vrijwilligers van de bibliotheek in Achterveld een chocoladeworkshop. Behalve het uitlenen van boeken zijn wij ook een kenniscentrum, bijvoorbeeld met een expositie over Fairtrade."

Op 4 november wordt de week afgesloten met het uitdelen van warme Fairtrade chocolademelk van Tony Chocolonely, gesponsord door AH 't Erf. Samen met vrijwilligers van de Wereldwinkel lopen de werkgroepleden met een boodschappenwagen met Fairtrade producten rond. Wassink: ,,Als iemand kan laten zien dat er een Fairtrade product is gekocht dan belonen we dit met een ander Fairtrade product."

Van der Ham-van Hulten eindigt: ,,Uiteindelijk organiseren we deze week voor een grotere bewustwording van Fairtrade, door ons geïnterpreteerd als 'eerlijk van dichtbij en eerlijk van ver weg'." De activiteiten zijn mogelijk dankzij een bijdrage uit het Fonds Duurzame Initiatieven Leusden.

Meer infoop de Facebookpagina van Leusden Fairtrade gemeente.