• defensie.nl
  • defensie.nl

F-35 vanmiddag te spotten boven Leusden

LEUSDEN De F-35 maakt morgen een uitgebreide rondvlucht langs typisch Nederlandse bezienswaardigheden en de belangrijkste luchtmachtlocaties. Zo doet het nieuwe jachtvliegtuig de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam aan. Daarbij vliegt de JSF vanmiddag over Amersfoort en Leusden.

Boven al die markante plekken wordt het gevechtstoestel gefotografeerd vanuit een meevliegende F-16. De vlucht is daarnaast het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met de F-35. Het toestel komt over op een hoogte van zo'n 1.200 voet (400 meter). Bij de luchtmachtbases is dit lager. Ook de vliegsnelheid is relatief laag.

De twee F-35's blijven nog twee weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika. De toestellen zijn daar gestationeerd voor trainings- en testdoeleinden. In Nederland zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, 10 en 11 juni.

Rond de geschatte tijd van 15.38 uur komt de JSF naar AOCS Nieuw Milligen (gevechts- en verkeersleiding), vliegt daarna naar Soesterberg (korte baan / Nationaal Militair Museum) om vervolgens door te vliegen naar vliegbasis Volkel in Nord-Brabant om 15.50 uur (zie kaartje, afbeelding 2).