• Mariska Stehouwer

Expositie Cor van den Braber (90) in Leusden

LEUSDEN De negentigjarige Cor van den Braber exposeerde al op diverse locaties in Nederland met zijn schilderwerken in kubistische en expressionistische stijl waarbij hij gebruik maakt van strijk- en tamponeertechnieken. Wijkbewoner en kunstenaar Wies van den Wildenberg vond dat heel Leusden zijn schilderijen moest zien en organiseerde samen met Els ter Woort een expositie in de Marcuskerk en in het Trefpunt van de Dorpskerk.

Mariska Stehouwer

Van den Braber kwam ter wereld in 1927 in het Westfriese Andijk en werkte 30 jaar als docent in verschillende vormen van het beroepsonderwijs in Amersfoort en Utrecht. In een later stadium was hij, na een studie pedagogiek, als docent verbonden aan de lerarenopleiding in Utrecht. Naast de lesbevoegdheden tekenen rondde hij een opleiding af aan de Academie Beeldende Vorming in Amersfoort waar hij leerde creatief met verschillende materialen om te gaan. Na zijn pensionering heeft hij zich toegelegd op het schilderen in bredere zin en werd onder meer lid van 'De Vrije Kwasten' in Achterveld en 'De Toets' in Zeist. Hij deed vooral inspiratie op tijdens veel buitenlandse reizen.

ELK VLAK AANDACHT Het werk van Van den Braber verraadt zijn voorkeur voor het vroege expressionisme; het kubisme en Jugendstill. In eerste instantie werden zijn schilderijen voornamelijk 'gestreken'; een techniek in de schilderkunst. Later ontwikkelde hij een eigen tamponeertechniek. ,,Hierbij maak ik gebruik van complementaire kleuren en werk ik met licht en donker. Het kenmerkende van de composities is de vereenvoudiging in vlakken. Elk vlak wordt bewerkt en heeft aandacht gekregen, er gebeurt iets in alle vlakken. Een compositie begint met een schets en daarna worden doorlopende rechte en horizontale lijnen aangebracht om zo rust te creëren. Hier zie je typisch kubisme. Alles wat je ziet kan je in vlakken verdelen. Je verandert wel het oorspronkelijke beeld door te abstraheren maar het blijft herkenbaar. Het moet toegankelijk blijven voor iedereen. Als kunstenaar geef je op die manier jouw interpretatie van de buitenwereld. Je experimenteert met technieken en leg je eigen accenten neer, dan pas kom je tot een eigenheid."

TIJDSBEELD Kunst blijft hem nog steeds boeien. Regelmatig trekt hij het land in met kunstvrienden om een expositie te bezoeken. Uitstapjes naar gebruik van gips en klei heeft de kunstenaar ook gedaan waar dan ook het kubisme naar voren komt, maar gebruik van acrylverf en de tamponeerkwast heeft de voorkeur. Een vast thema gebruikt de kunstenaar niet in zijn schilderwerk, hoewel regelmatig de tijd van de dertiger jaren in beeld komt.

De expositie, die een doorlopende lijn van de gebruikte technieken laat zien, is te bezichtigen tijdens de koffie-ochtenden op dinsdag in de Marcuskerk en op woensdag in de Dorpskerk, beide vanaf 10.00 uur. Na de zondagsdienst zijn de schilderijen ook te bezichtigen. De expositie is tot 11 december te zien. Praten over de gebruikte technieken of de schilderijen doet Van den Braber graag. Dat kan via de 033-4941028 of bij hem thuis aan de Koningin Emmalaan 4 in Leusden.