• De negen musici van het Belgische Oxalys Ensemble.

    France

'Valleiconcerten' van start

LEUSDEN Het nieuwe seizoen 'Valleiconcerten' in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-zuid begint op 10 oktober spectaculair, met acht musici van het Belgische Oxalys Ensemble. Zij spelen werken van vijf Scandinavische componisten. Het wordt een avond vol prachtige klanken uit het 'hoge noorden', dat zoveel méér voortbracht dan de 'Peer Gynt suite' Van Grieg, of van Sibelius.

Raymond Lesparre

Het Oxalys Ensemble ontstond in het voorjaar van 1993 op het conservatorium van Brussel op initiatief van de violisten Shirly Laub en Frédéric d'Ursel, fluitist Toon Fret en klarinettiste Nathalie Lefèvre en groeide, met een bezetting van negen musici (twee violen, twee cello's, altviool, contrabas, fluit, klarinet en harp), uit tot een kamermuziekgroep met een sterke internationale reputatie. Oxalys heeft een breed repertoire, maar met een basis in kamermuziek uit de 'Belle Epoque' (de bloeitijd tussen 1870 en 1914). Oxalys speelt regelmatig in ons land en trad ook al eerder -in oktober 2008- bij de Valleiconcerten op.

Het concert begint met het onterecht onbekende tweede klarinetkwartet opus 4 (voor klarinet, viool, altviool en cello) van de Zweedse klarinettist en componist Bernhard Henrik Crusell. Hij schreef het stuk waarschijnlijk in 1804. Dan klinkt het strijkkwintet opus 8 (twee violen, twee altviolen en cello) uit 1845 van de Deense componist Niels Gade. Het is 'een pareltje', dat ten onrechte in de vergetelheid raakte. Gade was ook dirigent. Zo volgde hij in november 1847 Felix Mendelssohn na diens dood op, bij het beroemde Gewandhausorchester in Leipzig. Maar hij moest in maart 1848 alweer vertrekken, toen de eerste Duits-Deense oorlog uitbrak.

VOLKSLIEDJES Na de pauze klinken twee volksliedjes voor strijkorkest opus 63 uit 1895 van de grote Noorse componist Edvard Grieg, dat contrabassist Koenraad Hofman van Oxalys bewerkte voor twee violen, altviool, cello en contrabas. In dezelfde bezetting volgt een 'adagio lamentoso' dat de meest belangrijke Deense componist Carl August Nielsen in januari 1910 schreef voor de begrafenis van een jonggestorven kunstschilder. Het stuk, 'Ved en ung kunstners baare', duurt maar vijf minuten, maar is van een ontroerende intensiteit.

MEESTERWERK De apotheose is het symfonisch gedicht 'En Saga' (een sprookje) opus 9, van de grootste Finse componist Jean Sibelius. Het is een origineel en beeldend meesterwerk voor orkest dat hij in 1892 voltooide. De Amerikaanse klarinettist Gregory Barrett arrangeerde deze orkestversie in 2013 tot septet voor fluit, klarinet, twee violen, altviool cello en contrabas.

Het concert begint om 20.15 uur en bezoekers mogen vanaf 19.30 uur naar binnen. Om het begin van het nieuwe seizoen te vieren, biedt het bestuur van de Stichting Valleiconcerten na afloop een drankje aan. Mail voor de laatste toegangskaarten naar kaarten@valleiconcerten.nl of bel naar 033-4945643.