• De grootste bouwplaats van Leusden, Het Bouwdorp, wordt volgende week voor de 35ste keer gehouden.

    Archief Leusder krant

35 Jaar bouwen in Leusden

LEUSDEN Het is de grootste bouwplaats van Leusden. En ook de oudste. Het Bouwdorp van Leusden wordt volgende week voor de vijfendertigste keer gehouden.

Arnoud J Spaaij

Het is de grootste bouwplaats van Leusden. En ook de oudste. Het Bouwdorp van Leusden wordt volgende week voor de vijfendertigste keer gehouden.

Jaschenka Schimmel begon 35 jaar geleden als kind zelf met hutten bouwen op het eerste Bouwdorp van Leusden. ,,Toen nog waar nu het parkeerdek in de Hamershof nabij het politiebureau is. Een groot deel om de Hamershof was nog gewoon weiland," zo memoreert ze. Schimmel is inmiddels al 32 jaar vrijwilligster en trekt tegenwoordig met enkele anderen de kar voor het bouwdorp. Er is nogal wat veranderd in al die jaren. ,,Ja toen ging alles de brand in en we mochten er logeren. Dan kwam de brandweer na afloop. Alles ging op een hoop en dan werd het aangestoken. Hoe mooi was dat wel niet." Dat moet ongetwijfeld een heel avontuur geweest zijn voor de deelnemertjes in die tijd maar nu is dat ondenkbaar. ,,Het zou natuurlijk nu niet meer kunnen. We hebben zo'n 450 deelnemers dit jaar. Moet je bedenken hoeveel dat wordt. Dan krijg je net zoiets als in Scheveningen," voegt Schimmel toe.

De organisatie is op vele vlakken veranderd en tegenwoordig treft men regelmatig de verschillende instanties tegenover zich. ,,Dat merken we dit jaar echt heel extreem. Vooral het milieu is moeilijk. Maar het gaat steeds verder," beaamt ze, ,,Ik snap het hoor, we organiseren het voor kinderen, maar op de locatie hebben we een gigantisch pand (Fort33, red.), we zijn een jaarlijks terugkerend evenement. Die vluchtwegen in het pand worden al meerdere keren gecontroleerd. Dat is dan toch allang gebeurd? Ook brandslangen moeten weer extra worden goedgekeurd. Het is wel zoeken naar wat nog wel en niet kan." Maar Schimmel laat zich niet uit het veld slaan: ,,Nee, het mag de pret niet drukken. Tot nu toe kunnen we het telkens weer goed organiseren."

VEERTIG VRIJWILLIGERS Het bouwdorp valt tegenwoordig onder de paraplu van Fort33. Zo'n veertig vrijwilligers van de stichting helpen mee om alles in goede banen te leiden. ,,Met een kleine groep van vier mensen beginnen we in januari met de voorbereiding," legt Schimmel uit, ,,Uiteindelijk zijn er altijd veel die willen helpen. Juist ook jongeren. Dit jaar valt het bouwdorp samen met de introductieweken en daardoor kan een aantal jongeren niet. Zij vinden het echt heel jammer dat ze daarom niet kunnen helpen." Het zegt veel over de sfeer en hoe goed het allemaal loopt in de organisatie. Niet alleen de animo van deelnemers ook die van vrijwilligers is groot. ,,O ja," bevestigt Schimmel, ,,ondanks dat hebben we al weer voldoende vrijwilligers om te helpen dit keer."

Vanwege het lustrum zijn er tal van extra activiteiten. Dat begint al met de opening op dinsdag. Ouders, opa's en oma's en begeleiders mogen nu ook komen kijken. ,,We gaan sowieso de opening niet vanuit het pand doen. En we gaan ook gewoon voor mooi weer," zegt Schimmel optimistisch, ,,Bij de opening zijn papa's en mama's welkom. We maken gebruik van de visvijver, de voormalige ijsbaan. We hebben een partyboot. Die maakt duidelijk dat we volgende week op zoek gaan naar een feestelijk onderkomen." Maar de rest wil Schimmel nog even als een verrassing houden.

PROGRAMMA Naast een zwembad, een hindernisbaan, een springkussen en andere spellen kunnen de kinderen rondom het 35-jarig bestaan helpen slingers knippen, feestelijk cupcakes maken of een zelf meegebracht T-shirt beschilderen. Op donderdag is er 's avonds disco waar ook de ouders welkom zijn. ,,Dat doen we al wel een paar jaar. Ouders vinden dat erg leuk want sommigen kunnen niet overdag komen kijken. Veel moeten gewoon tot 17.00 uur werken." Het programma eindigt uiteindelijk vrijdag.

SPANNEND De zorg om veiligheid, gezondheid en milieu staan voorop bij de organisatie. Er mag bijvoorbeeld alleen plakkaatverf gebruikt worden. ,,Daar is een reden voor hoor," zegt Schimmel lachend, ,,sommige kinderen schilderden elkaar of zichzelf ook onder. Ja, ouders geven de verf zelf mee en dat was vroeger ook wel eens verf op terpetinebasis. Dan krijg je je kind toch wel wat gekleurd thuis."

Schimmel heeft heel wat beleefd in al die jaren: ,,De schaatsbaan werd vroeger echt gebruikt. We huurden dan kano's. Dat was wel eens spannend. Niet alle kinderen konden even goed varen dus dan moesten we het goed in de gaten houden."

Met 450 deelnemers is het Bouwdorp Leusden een van de grootste, zo niet het grootste, jeugdevenement van de gemeente. Schimmel is er best trots op. Bovendien lukt het ook nog een plekje te bieden aan een aantal kinderen die anders buiten de boot zouden vallen. ,,We proberen ook altijd rekening te houden met gezinnen die niet kunnen inschrijven. Daarom verspreiden we ook nog kaarten via de voedselbank. Zo kan je ook die kinderen toch een hele mooie week bieden."