• Archief BDUmedia

Eis: vrijspraak Leusdenaar voor dodelijk ongeval

LEUSDEN (JPU) Wie zat er achter het stuur bij het verkeersongeval in Renswoude dat Edenaar Joey Stap in september 2013 het leven kostte? Die cruciale vraag dreigt onbeantwoord te blijven. Wegens gebrek aan bewijs vroeg de Utrechtse officier van justitie donderdag vrijspraak voor een 34-jarige verdachte uit Leusden.

De 24-jarige Stap kwam in de nacht van 14 september 2013 om het leven toen de auto van de Leusdenaar op de Arnhemseweg in Renswoude tegen een boom belandde. De Edenaar zat op de achterbank, maar onduidelijk was wie van de twee andere inzittenden de auto bestuurde, de Leusdenaar zelf of een vriend van hem uit Woudenberg. De twee mannen waren al uit de wagen toen de eerste voorbijgangers te hulp schoten. Beiden hadden ze die avond te veel gedronken om te mogen rijden. Ook hadden ze xtc gebruikt.

BLUNDER In de rechtszaal bleek donderdag dat een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft geblunderd bij een vezelonderzoek. Aan de hand van aangetroffen kledingvezels concludeerde hij aanvankelijk stellig dat de Leusdenaar achter het stuur had gezeten, maar vorige week erkende de onderzoeker in een nieuw rapport dat hij fout zat met zijn eerdere conclusie. De Leusdenaar zou ook op de bijrijdersstoel gezeten kunnen hebben.

De Leusdenaar heeft zelf altijd gezegd dat zijn vriend uit Woudenberg de bestuurder was. Die verklaring wordt ondersteund door camerabeelden die kort voor het ongeval bij een tankstation op de A12 zijn gemaakt. Op de beelden is de vriend bij aankomst en vertrek achter het stuur van de auto te zien. De Woudenberger zegt zich echter niks te kunnen herinneren. Hij lag na het ongeval een week zwaargewond in het ziekenhuis.

Door het nieuwe rapport van de NFI-deskundige voelde officier van justitie N. van Collenburg zich genoodzaakt om vrijspraak te vragen voor de Leusdenaar. ,,Beide mannen kunnen hebben gereden. Ik weet het niet", aldus de aanklaagster. Maar volgens de advocaat van de Leusdenaar was het 'volstrekt onlogisch' dat zijn cliënt in de korte tijd tussen het vertrek bij het tankstation en het ongeval alsnog met de Woudenberger van plaats had geruild en zelf achter het stuur was gaan zitten.

BOOS De verdachte zei zelf niet veel in de rechtszaal, maar volgens zijn raadsman is de Leusdenaar 'boos'. Boos op de onderzoeker die hem 'zonder enige nuance' als de bestuurder aanwees, maar ook boos op zijn vriend uit Woudenberg omdat die een schadeclaim tegen hem had ingediend. Daarnaast heeft zijn cliënt ook een 'enorm schuldgevoel', aldus de advocaat. De mannen waren die fatale nacht naar het tankstation omgereden omdat de Leusdenaar sigaretten moest kopen.

De rechtbank doet 14 april uitspraak. De officier van justitie zei tijdens de zitting dat ze nog geen besluit heeft genomen over een mogelijke vervolging van de Woudenberger. De man heeft de door hem ingediende schadeclaim tegen de Leusdenaar ingetrokken.