• Archief BDUmedia

Eis OM: 1 jaar jeugddetentie en tbs voor doden Romy

ACHTERVELD Tegen de 14-jarige jongen uit Lunteren die ervan verdacht wordt zijn klasgenoot Romy Nieuwburg op 2 juni van dit jaar te hebben verkracht en gedood in Achterveld, heeft de officier van justitie vandaag de maximaal op te leggen straf van één jaar jeugddetentie geëist en de maatregel PIJ, ook wel jeugd TBS genoemd.

De jonge Lunteraan had zijn daden tijdens zijn voorarrest al bekend. Vanwege zijn minderjarigheid vond het proces plaats achter gesloten deuren. De jongen en Romy kenden elkaar van school in De Glind. Het meisje raakte op vrijdag 2 juni vermist toen zij op weg was van school naar huis. Na een paar uur werd haar lichaam gevonden in een sloot in Achterveld, dichtbij De Glind. Enkele dagen daarna werd de verdachte aangehouden.

OUDERS Aanwezig in de rechtszaal waren de ouders van zowel het slachtoffer als de verdachte en enkele direct betrokkenen in het onderzoek. Bij wijze van uitzondering heeft het Openbaar Ministerie besloten onderstaand bericht naar buiten te brengen met hierin een beknopte toelichting op het onderzoek, de strafeis en de overwegingen.

ENG,,Toen Romy op vrijdag 2 juni van dit jaar niet thuis kwam uit school, ging haar familie naar haar op zoek. Die middag werd ze door een passant gevonden in een sloot in Achterveld. Ze was toen al overleden. Hierop startte het rechercheonderzoek´´, aldus het OM. ,,Dichtbij de plaats waar ze werd gevonden, stond haar fiets op de standaard, met de oortjes van haar mobiele telefoon om het stuur. Op de kant bij de sloot werden sporen gevonden: kleding, slippers, haar zonnebril, kauwgom, bloed. Deze sporen werden voor onderzoek naar het NFI gestuurd en ondertussen werden getuigen gehoord, camerabeelden onderzocht en telefoongegevens opgevraagd. Op basis van de camerabeelden en getuigenverklaringen kwam de 14-jarige klasgenoot al snel in beeld. Ook het laatste appbericht van Romy aan haar vrienden waarin ze aangaf dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem echt eng vond, wees in zijn richting.´´

IN HET WATER De 14-jarige jongen uit Lunteren werd volgens justitie op zondagavond 4 juni aangehouden. ,,De resultaten van het forensisch onderzoek bevestigden daarna zijn betrokkenheid. In de verhoren bij de politie heeft hij bekend dat hij Romy heeft verkracht en gewurgd. De officier van justitie is van mening dat hij door haar te doden heeft geprobeerd te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Ook heeft hij haar in het water gegooid, telefoongegevens gewist en geprobeerd een alibi te regelen´´, meldt het Openbaar Ministerie.

ZEVEN JAAR ,,Uit het onderzoek naar de jonge verdachte komt een complexe problematiek naar voren met als conclusie dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De feiten zijn echter zo ernstig, aldus de officier van justitie, dat het passend is de maximaal op te leggen straf te eisen. Volgens de wet is dat jeugddetentie van één jaar voor een 14- of 15-jarige verdachte. Omdat er ook een langdurige behandeling nodig is, vroeg de officier daarnaast de maatregel PIJ op te leggen, ook wel jeugd-tbs genoemd. Deze maatregel kan maximaal zeven jaar duren en kan daarna worden omgezet in tbs met dwangverpleging als daar gronden voor zijn.´´