• Foto Van Denderen
  • Foto Van Denderen
  • Foto Van Denderen
  • Foto Van Denderen
  • Foto Van Denderen

Eerste schooldag voor kinderen vluchtelingen

LEUSDEN Het was maandagmorgen half negen een spannend moment voor leerkrachten en ouders met kinderen die in het Leusdense opvangcentrum voor vluchtelingen verblijven. Elf kinderen stonden klaar voor hun eerste lessen in de nieuwe 'Taalschool'.

Frits van Breda

Deze school is gevestigd in het voormalig kantoor van Voila aan de Berkelwijk. De kinderen, afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan hadden er duidelijk zin in. Het bleek dat enkele kinderen elkaar al kenden van vorige opvangcentra. In de komende tijd zal duidelijk worden wie van de kinderen al op school zijn geweest in hun geboorteland. Voor Rimas, een meisje van vier jaar uit Syrië is dat wel duidelijk. Zij is met haar ouders vrijdag naar Leusden gekomen en mag direct al voor het eerst naar school. De ouders die hun kinderen naar school kwamen brengen toonden zich ook blij dat er voor de kinderen nu een gestructureerde dagindeling is.

Het heeft geen enkele moeite gekost om leerkrachten te vinden voor de zojuist gestarte school. De dames, onder wie directeur Aletta Rond, vinden het een uitdaging om onderwijs te verzorgen aan kinderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Ook zullen de kinderen zich aan moeten passen aan de cultuur in ons land. Op school zullen ze met elkaar aan tafel de maaltijd nuttigen, iets wat niet iedereen gewend is. Omdat geen enkele leerkracht enige kennis heeft van het Arabisch zal het onderwijs in het Nederlands moeten gebeuren. Ervaring heeft geleerd dat kinderen na een jaar Taalschool verder kunnen bij het regulier onderwijs.

,,Leerkrachten moeten zich er bewust van zijn dat kinderen getraumatiseerd kunnen zijn" zegt directeur Aletta Rond. Ze heeft de leerkrachten gevraagd op de eerste schooldag extra attent te zijn om als om 12.00 uur de sirenes gaan loeien, zoals gebruikelijk op de eerste maandag van de maand.

Alle leerkrachten zijn afkomstig van Leusdense scholen. Geen van allen hebben enige ervaring met les geven aan kinderen van vluchtelingen. Maandagmorgen moesten ze al oefenen in het correct uitspreken van de namen. Op welk leerniveau kinderen zich bevinden zal later vastgesteld worden. Dan zal ook duidelijk worden wie al langer in Nederland is en al een paar woorden Nederlands spreekt. Hoewel de naam Taalschool anders doet vermoeden zal het onderwijs niet beperkt blijven tot taalles. Gymnastiek, rekenen en muziek staan ook op het programma. Vakken als aardrijkskunde en geschiedenis zullen niet aan de orde komen.

De elf kinderen die maandag naar school gingen zijn verdeeld over drie groepen. Hoe lang ze in Leusden zullen blijven is onbekend. Aletta Rond gaat er van uit dat het voor de meesten zal gaan om een periode van drie weken tot drie maanden. Naarmate er meer vluchtelingen naar Leusden komen zal ook het aantal leerlingen stijgen. De verwachting is dat er uiteindelijk rond de 45 kinderen naar school zullen gaan. Voorlopig is lesgeven niet het belangrijkst voor de leerkrachten. "Een gevoel bieden van rust en veiligheid zal voorop staan", aldus de directeur.