• Gemeente Leusden

Eerste huurders De Smederij tekenen huurcontract

LEUSDEN De eerste drie huurders van De Smederij hebben dinsdag hun huurcontract ondertekend. De Smederij is gevestigd in het voormalige schoolgebouw van De Kleine Beer aan Hoefijzer 18.

Het gebouw biedt volgens de participatiedoelstelling nu plek aan sociale ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen deze elkaar inspireren en versterken. De eerste huurders zijn Esther Blijleven van Blijleven Design, Yvonne Ruijs van Yoga Centrum Leusden en Sandra Sijbrandij van Zencentrum Eemland.

BEHOUDEN Onder toeziend oog van de wethouder werden de contracten ondertekend. Wethouder Jan Overweg gaf tijdens de ondertekening aan zeer verheugd te zijn dat de broedplaats nu op het punt staat te beginnen. ,,Oude schoolgebouwen gaan meestal plat, maar ik ben blij dat we dit gebouw hebben kunnen behouden en nu terug kunnen geven aan de maatschappij. Idealen zijn leuk, maar idealen zijn nog leuker nu deze met de komst van de eerste huurders werkelijk nagestreefd worden."

Om vorm te geven aan de participatiedoelstellingen zal er een coöperatie worden opgericht. Alle huurders hebben aangeven hierbij aan te willen sluiten en zo bij te willen dragen om De Smederij tot een mooi centrum te maken met en voor Leusdenaren. Sandra Sijbrandij vertelde specifiek dat ze het fijn vindt om gezamenlijk het proces aan te gaan.

HUURDERS Esther Blijleven van Blijleven Design maakt kleding en lingerie op maat in haar atelier. Naast casual en gelegenheidskleding op maat is ze gespecialiseerd in het maken van kleding voor mensen met bijzondere maten. Yvonne Ruijs biedt met Yoga Centrum Leusden lessen Hatha Yoga. Yvonne past de lessen aan aan verschillende doelgroepen. Met een eigen ruimte kan zij nu haar droom uitbreiden door bijvoorbeeld ook lessen aan dementerende ouderen en hun mantelzorgers te verzorgen in Leusden. In Zencentrum Eemland geeft Sandra Sijbrandij meditatiecursussen voor mensen die zich niet gelukkig voelen, last hebben van stress, slecht slapen, of zingevingsvragen hebben.

Onderling zijn al samenwerkingsverbanden aan het ontstaan, zoals de meditatiematten die Blijleven Design voor Zencentrum Eemland gaat maken. In een later stadium zullen ook zorgorganisaties zich vestigen in De Smederij. De gemeente Leusden heeft nog altijd plek voor nieuwe huurders. Meer informatie op Leusden.nl.