• Mariska Stehouwer

Eerste editie Hobby Market

LEUSDEN Vraag een enthousiaste Leusdense organisator om een doorstart te maken met de Hobbieskoop en het in een eigentijds jasje te steken. Dat moet creatieveling Patricia Nubé gedacht hebben toen ze Marina van Houte benaderde tijdens de Kidz Lifestyle market afgelopen voorjaar.

Mariska Stehouwer

Het bestuur van de Hobbieskoop had na hun veertigjarige editie eind 2014 nog actief gezocht naar nieuwe bestuursleden maar deze zoektocht leverde niets op. Daarmee leek er een definitief einde gekomen aan een lang bestaande activiteit in Leusden -Zuid.

Nubé staat met zus en vriendin al jaren op de Hobbieskoop met PMJ creaties. ,,Altijd gezellig en een echt Leusdens evenement, dat mocht niet verloren gaan. Maar om het nu alleen te organiseren was ook niet de bedoeling." Nubé benaderde van Houte en niet veel later zat Nubé met oud-bestuurslid Henny Vonk en van Houte rond de tafel in Antares en werden spijkers met koppen geslagen. De Hobby Market was een feit.

,,Eigenlijk ben ik altijd al aan het organiseren en regelen", zegt van Houte, in het dagelijks leven moeder en fulltime projectondersteuner bij het RIVM. ,,Het is begonnen als hobby maar al snel werd het meer. Eind 2012 heb ik mijzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Marina@Work en ben ik vervolgens gaan netwerken en na gaan denken wat ik wilde organiseren. Inmiddels zijn de Kidz Lifestyle Market en de Tour Culinair Groene Vallei aardig bekend in de regio."

Oud-deelnemers van de Hobbieskoop werden benaderd of zij mee wilden doen aan de eerste editie van de Hobby Market. Naast oud-deelnemers vonden ook nieuwe deelnemers hun weg naar de inschrijving. Binnen twee weken was de bezetting rond. ,,De meeste hobbyisten komen uit Leusden, een enkeling uit Amersfoort of Scherpenzeel, een echt Leusdens evenement dus."

Het aanbod is zeer divers. Van handgemaakte kaarten, bloemwerk, zelfgemaakte kleding, gehaakte items maar ook vilt en leer zijn gebruikte materialen, tot schilderijen, sieraden en woon-, season- en kraamcadeautjes van PMJ creaties. Naast pottenbakken en glas in lood is er ook de figuurzaagkunst van Ben van Noordenburg en handbeschilderd porselein van Leonie Haas en opgeknapte vintage meubeltjes. Bij diverse kraampjes zijn demonstraties zoals het gebruik van servettentechniek of het werken met Oost-Indische inkt maar ook kleine workshops zijn mogelijk. Bij de sieraden van Mix van Ideeën kunnen eigen armbandjes gemaakt worden.

,,Danny Mooren, beheerder van MFC Antares kan faciliteren en ik kan organiseren, een goed duo", aldus van Houte; ,,Er zijn echte marktkramen geregeld en deze staan door heel Antares verspreid. Het podium, waar normaal jeugdboeken staan, wordt omgebouwd tot grand café met een kraam vol taarten die meedoen aan de wedstrijd 'Heel Leusden Bakt'. Naast een publieksbeoordeling zijn er ook drie juryleden waaronder bakker Ted Tammer van Versbakkerij Leusden."

Ben jij de meest getalenteerde thuisbakker van Leusden? Dan kan jij je nog aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd. De winnaar wint, behalve een mooi kookschort beschikbaar gesteld door Mod'ani, een leuke bakworkshop.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Heel Leusden Bakt of Hobby Market Leusden en op de site www.marinaatwork.nl.

foto Marina van Houte met flyers van door haar georganiseerde evenementen.