• Hans Inkenhaag (links) en Piet Backer.

    Mariska Stehouwer

Een sportieve uitdaging in de Pyreneeën

LEUSDEN Een uitdaging in de Pyreneeën; drie dagen honderd kilometer fietsen voor Ride4Kids, een stichting met de focus op energiestofwisselingsziekten. De stichting helpt wetenschappelijk onderzoekers aan meer financiële middelen, zodat onderzoek uitgebreid kan worden en er sneller zicht is op een medicijn. Hans Inkenhaag en Piet Backer gaan op 15, 16 en 17 september deze uitdaging aan.

Mariska Stehouwer

Inkenhaag, sinds zes jaar een enthousiast recreatief wielrenner en vijf jaar aangesloten bij de Trim- en Toerclub Leusden, is de aanstichter van hun deelname aan de Ride4Kids. ,,Toen mijn vijftigste verjaardag in beeld kwam wilde ik op sportief vlak iets bijzonders neerzetten. Op dat moment kon ik via mijn werk deelnemen aan de marathon van New York, dus dat werd mijn sportieve doel. Vorig jaar werd ik zestig en wilde ik, sportief gezien, een echte uitdaging neerzetten die mij veel energie zou kosten. Uiteindelijk koos ik voor de driedaagse tocht door de Pyreneeën voor Ride4Kids, een hele uitdaging, maar de betrokkenheid van iedereen en het enthousiasme dat je tijdens deze drie dagen om je heen ziet, zijn heel bijzonder. Er is echt een vriendenclub ontstaan met andere wielrenners." Toen Inkenhaag na drie dagen over de finish ging, was het eerste dat hij dacht: 'Ik ben hier nog niet klaar mee'. Na inventarisatie onder clubgenoten sloot Piet Backer zich bij Inkenhaag aan om samen te trainen voor de Ride4Kids. ,,Hans was zo enthousiast over deze tocht en het kleinschalige, het goede doel en de sportieve uitdaging trok mij over de streep om ook mee te gaan," aldus Backer.

DOEL HOUDEN Na afloop van de tocht had Inkenhaag het even lastig. ,,Ik was mijn doel kwijt en dat heb je toch nodig om te blijven trainen. Van te voren bouw je een gezonde spanning op en sta je eenmaal boven op de berg, dan geeft dat een enorme kick. De finish na de Col du Tourmalet is heel bijzonder. Daar is een monument gemaakt van allemaal steentjes met namen erop. Wat ik nog wel het meest indrukwekkende vond was de sportklas met pubers die samen vanaf april aan het trainen waren geweest en dan samen finishen. Het besef dat die jongeren zich ook maatschappelijk in willen zetten is mooi."

Inkenhaag zit gemiddeld tien uur per week op de racefiets, Backer doet het met minder uren en traint zo'n twee tot vier uur per week. Daarnaast is hij ook één uur per week zwemmend in het Sportfondsenbad te vinden. Door de organisatie worden ook een drietal clinics aangeboden waarbij de intensiteit van hoogtemeters toeneemt. Eerst de Posbank bij Arnhem, daarna een tocht door Zuid-Limburg om te eindigen met een rondje door de Ardennen.

SPONSORGELD Beide mannen moeten natuurlijk ook geld meebrengen. ,,We vragen in ons netwerk sponsorgelden van 5,00 tot 10,00 euro per persoon, waarbij we gelijk meer bekendheid willen geven aan energiestofwisselingsziekten. Het grootschalige van de sportevenementen zoals de Alpe d'HuZes en de Roparun heeft ons altijd wel tegengehouden om hieraan mee te doen, maar juist deze kleinschaligheid gecombineerd met het goede doel en de sportieve uitdaging heeft ons gegrepen. En we fietsen echt vanuit het hart."

Voor meer informatie kan gekeken worden op www.ride4kids.nl. Contact met de Inkenhaag of Backer kan via de mail: j.inkenhaag@hccnet.nl en pietbga@gmail.com.

Wil jij laten zien wat jouw sportieve doel is en wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.