• De coördinator (rechts) en de vrijwilligers met burgemeester Bouwmeester en wethouder Kiel in het midden.

    Mariska Stehouwer

'Een luisterend oor is zeventig procent'

LEUSDEN De (oud-) vrijwilligers en coördinatoren van Home-Start Leusden vierden afgelopen week samen met medewerkers van Larikslaan2, de GGD en wethouder Kiel hun tienjarig jubileum. De bijeenkomst werd geopend met een toespraak van coördinator Marianne ter Maat en burgemeester Bouwmeester. De aanwezigen kregen de workshop 'Het slimme brein' uit het opvoedprogramma Conscious Discipline Nederland van Daniëla Koele aangeboden. Voor de kinderen was er een poppenkast met 'Tante Netjes' van Loes Strijbos.

Mariska Stehouwer

Home-Start Leusden valt onder Humanitas Eemland en Humanitas Eemland is één van de tachtig lokale afdelingen van de landelijke vereniging Humanitas. Deze vereniging biedt met diverse projecten hulp aan de samenleving. Denk aan praktische hulp en een luisterend oor bij eenzaamheid, rouw en verlies, detentie, administratie, opvoeden en opgroeien. Hulp bij het opvoeden en opgroeien is waar het bij Home-Start om draait. Als het net wat minder goed loopt in een gezin waardoor je als gezin uit balans raakt, kan je om ondersteuning vragen. Als er een match gemaakt is met een vrijwilliger dan kan het gezin rekenen op hulp in de vorm van wekelijks contact met steun en hulp.

ELFJES De coördinator sprak vol lof over 'haar' elf vrijwilligers in Leusden. ,,Eigenlijk zijn ze ook als elfjes. Zij spelen een heel belangrijke rol binnen het begeleide gezin. Zij stralen een rust uit die op dat moment hard nodig is en geven weer hoop. Aan het einde van de begeleiding hoor je vaak dat de ouder weer aan het leven is in plaats van overleven."

Op dit moment zijn er elf vrijwilligers in Leusden en gemiddeld worden er elf gezinnen jaarlijks begeleid. De vrijwilligers gaan pas aan de slag bij een gezin als zij een training hebben gevolgd. Eens in het kwartaal komen de vrijwilligers bij elkaar om ervaringen te delen. Daarnaast worden zij begeleid met individuele gesprekken en zijn er voor de vrijwilligers workshops, verdiepende lezingen en excursies.

STRUCTUUR OMGOOIEN De burgemeester geeft aan dat veel organisaties drijven op vrijwilligers en dat je mensen om je heen nodig hebt die je kunnen helpen als het nodig is. ,,Uit ervaring kan ik zeggen dat het krijgen van een kleintje de hele structuur binnen een gezin kan omgooien. Het gaat soms maar om simpele dingen maar je kan dan met je handen in het haar zitten. Als je binnen je eigen netwerk geen luisterend oor of steun kunt vinden dan is het fijn dat vrijwilligers van Home-Start dat kunnen bieden."

MEERWAARDE Martha Wieling is één van de vrijwilligers en geeft aan dat je een band opbouwt met het gezin. ,,Ze waarderen echt jouw wekelijkse bezoek. Je brengt een rust mee omdat jij vanaf een afstand naar het gezin kunt kijken en soms kleine praktische tips kunt geven die zij zelf door alle drukte niet meer zien. Een luisterend oor is zeventig procent van de hulp."

Jacquelien Henock verhuisde onlangs van Leusden naar Amersfoort en is daar nu als vrijwilligster actief. ,,Met een voor mij minimale inzet ben ik van meerwaarde voor de gezinnen. Die wekelijkse bezoekjes van twee tot vier uur, afhankelijk van de hulpvraag, zijn heel waardevol. Het fijne is dat er échte aandacht voor de gezinnen is zonder dat je bezig hoeft te zijn met het invullen van papierwerk zoals vaak in de zorg."

Meer informatie over Home-Start Leusden is te vinden op www.home-start.nl/leusden/home. Op 26 september start er een gratis training voor nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via 06 - 51106776 of mailen naar home-start.leusden@humanitas.nl