• Deze klassieker staat normaal zelfs in een showroom.

    Arnoud J Spaaij

'Een eerbetoon aan Jan Kooloos'

ACHTERVELD Alweer een heel aantal jaren laat de Oldtimer Tractoren Club Achterveld zich tijdens diverse evenementen in de omgeving zien. Met bijzondere oude landbouwtrekkers houden de leden de geschiedenis in leven. Afgelopen zaterdag gingen ze zelfs op de weg voor een urenlange tractorrit.

Arnoud J Spaaij

Bij het bereiken van de honderdste inschrijving vond Willem Snapper, mede-organisator, het voldoende. ,,Zo'n aantal is nog te doen. Als het er veel meer worden, wordt het organisatorisch een ander verhaal. Vooral op de weg", zo liet Snapper weten. Maar zoveel werden het er uiteindelijk niet. Zaterdag verzamelden zich uiteindelijk een kleine 90 deelnemers op het erf van theehuis De Schenkerij aan de Emelaarseweg. Met een dergelijk groot aantal antieke tractors blijkt er toch nog wel een afvaller te zijn. Door veel deelnemers was er voor de toertocht begon dan ook nog flink gesleuteld om hun dierbare, puffende trekbeest tiptop in orde te krijgen.

De Oldtimer Tractoren Club Achterveld bestaat als WhatsApp-club sinds 2016. Hoewel de verschillende leden al langer actief waren met oude tractors, is er sinds enkele jaren meer organisatie in de groep liefhebbers. Op braderieën en op bijvoorbeeld Boerenmaandag in Nijkerk showt de club nu de mooiste nostalgische landbouwtrekkers. Dit jaar organiseerde de club voor het eerst een toertocht naar voorbeeld van een oldtimer-rit in Hoogland. Snapper: ,,Daar waren we vorig jaar in september met zo'n dertig deelnemers uit Achterveld en we kregen toen de reactie: 'We willen graag ook wel eens naar Achterveld komen'." Die Hooglandse tractorvrienden waren dan ook ruim vertegenwoordigd afgelopen zaterdag.

TOERTOCHT De eisen om mee te kunnen doen aan de toertocht zijn niet heel hoog. Misschien wel de belangrijkste voorwaarde is dat een deelnemende tractor minimaal 30 jaar oud moet zijn. Dat leverde zaterdag een bonte stoet met zeer uiteenlopende modellen op. Een Lanz Bulldog van voor de oorlog of een Hanomag van net na de oorlog vielen daarbij op, maar er waren ook uit Amerika geïmporteerde tractors. Zelfs een zogenaamde row-crop tractor reed mee, een model dat door de plaatsing van de wielen precies tussen de plantenrijen op een akker kan rijden zonder het gewas te beschadigen. Kortom: een verzameling met historische waarde.

EERBETOON De deelnemers reden van de Eemlaarseweg met een grote boog door Barneveld en Nijkerk. Menig medeweggebruiker werd door de politie en motorbegeleiding even tot stoppen gemaand en dat leverde voor die gedwongen toeschouwer een onverwachte attractie op de weg op. Uiteindelijk ging de stoet door Achterveld naar de Helweg voor een eerbetoon aan de onlangs overleden tractorliefhebber Jan Kooloos. Kooloos zette zich altijd met gedrevenheid in voor de andere clubleden. Bij boerderij Oud Erf aan de Aardeweg eindigde de tocht. De Achterveldse club is de komende tijd wederom op diverse evenementen aanwezig. Op 21 april bij de Voorjaarstocht in Kootwijkerbroek, 5 mei in Ederveen en uiteraard op de braderie op 25 juli in Achterveld.