• Johan en Petra hebben een landelijke B&B.

    Arnoud J Spaaij

'Een B&B is gewoon erg leuk'

ACHTERVELD Landelijk is er steeds meer belangstelling om tijdens een kort uitje te verblijven in een gezellig lokaal hotel of een bed and breakfast (B&B). Ook in het buitengebied in onze gemeente zijn er steeds meer mogelijkheden. Bij Hofstay 195 is zelfs sprake van een vakantieverblijf.

Arnoud J Spaaij

,,Het begon met een multifunctionele ruimte", legt Petra van de Hengel uit hoe de het idee ontstond om een bed and breakfast te beginnen naast het boerenbedrijf dat haar man Johan heeft. ,,We gebruikten de stal naast de boerderij al langer voor van alles en nog wat. Als fietsenstalling en de kinderen speelden er. Toen we voor de Tour de Junior een keer extra wielrenners wilden laten logeren werd het duidelijk dat er best behoefte aan een bed and breakfast zou kunnen zijn."

STAL Het ombouwen van stal naar een luxe bed and breakfast hebben de Van de Hengel's op een originele manier gedaan. Hoewel de ruimte nog steeds multifunctioneel is, is er een gescheiden slaapkamer die bij het woongedeelte kan worden getrokken. Een ruime keukenhoek met allerlei complete voorzieningen en een woongedeelte waarin nog steeds de balken van de stal te zien zijn, geven de logees een landelijke sfeer. ,,Aanvankelijk was Johan niet zo enthousiast. 'Wie wil er nou in een stal slapen?' voeg hij zich hardop af. Maar inmiddels zijn we een jaar open en hebben we gasten van allerlei nationaliteiten gehad. Blijkbaar is het interessant voor buitenlanders om landelijk te slapen", zegt Petra.

ENIGE 195 Toch zijn er ook heel wat mensen in de omgeving die helemaal geen weet hebben van de locatie aan de Hessenweg nummer 195. ,,De enige nummer 195 in Achterveld", zegt Van de Hengel lachend, ,,al heb ik het nooit gecontroleerd, volgens mij zijn er geen andere straten in het dorp met zoveel huizen."

De lokale interesse zat wel achter het idee van de bed and breakfast. ,,Ja, toen we bij de gemeente vroegen of we een vergunning konden krijgen dachten we bijvoorbeeld onderdak te kunnen bieden aan familie van Achtervelders die geëmigreerd zijn en voor familiebezoek naar Nederland komen. Ook verwachtten we veel wandelaars en fietsers. Achterveld en Leusden bieden immers veel wandel- en fietsroutes."

INTERNATIONAAL Johan beaamt de buitenlandse belangstelling. Dat doet hij op de voor hem kenmerkende humoristische manier: ,,Onze gasten zijn wel internationaal. We kregen pas zelfs een verzoek van Israëliërs; voertaal Hebreews. Ze hebben geannuleerd dus ik kan alle Joodse woordjes die ik heb geleerd weer vergeten."

FACILITEITEN Met de ideeën die het echtpaar hadden, zijn er ook verschillende faciliteiten in de inrichting bedacht. Zo zijn het toilet en de douche geschikt voor rolstoelgebruikers en minder validen. Met de achtergrond als verpleegkundige van Petra is een zekere mate van mantelzorg zelfs een optie. Toch wordt de bed and breakfast vooral gebruikt door vakantiegangers. En dat vindt het stel ook hartstikke leuk. ,,Het is een nevenactiviteit die het buitengebied extra mogelijkheden geeft. We waren dan ook blij dat we van de gemeente op dit vlak veel medewerking kregen. Bovendien krijgen we nu ook van veel gasten ook extra belangstelling voor het boerenbedrijf. En dat is ook gewoon erg leuk."