• Drie jubilarissen, samen goed voor 110 jaar lidmaatschap bij DWS.

    Arnoud J Spaaij

DWS speelt voor jarige Tour de Junior

ACHTERVELD Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk heeft zaterdag een complete muziekuitvoering opgedragen aan de jarige Tour de Junior. Deze organisatie van het Achterveldse jeugdwielerfestijn viert dit jaar haar zestigste verjaardag.

Arnoud J. Spaaij

 

In de expositiehal van boerderij Groot Zandbrink pakte de muziekvereniging flink uit afgelopen zaterdag. De hal waarin musici en publiek dicht opeen zaten voor een optimale belevenis was tot in de kleinste details voorzien van ontelbare rekwisieten afkomstig van de organisatie van de Tour de Junior. Diverse kleuren truien en zelfs het ereschavot dat bij de officiële wielerwedstrijden wordt gebruikt, speelden een rol in de muziek en uitvoeringen van de muziekvereniging.

DORPSVERWANTEN De beide Achterveldse organisaties zijn al vanaf het prille begin van de Tour de Junior met elkaar verbonden als dorpsverwanten. Bij menig wedstrijd waren muzikanten van DWS betrokken voor een vrolijke noot of muzikale begeleiding. Zo ook dit weekeinde waar het programma van DWS werd opgedragen aan de Tour de Junior. Presentatrice Sytske Anne Bergstra praatte als een gedreven sportverslaggeefster de onderdelen van het concert aaneen. Die onderdelen hadden vrijwel allemaal een wielertintje. Zo mocht het publiek spinnen op fietsen tijdens de muziek en maakten de majorettes samen met het fanfare-orkest een oogstrelend nummer van Olympic fanfare and Theme.I

In 1958 werd op initiatief van wijlen Jan Schouten de Stichting Tour de Junior opgericht. Sinds dat jaar organiseren vrijwilligers uit het dorp een Internationale wielerweek. In 1958 waren er nog geen renners uit het buitenland maar gaandeweg wisten renners uit het buitenland de jeugdwielerweek te vinden. Dit jaar organiseert de Tour de Junior in en rondom de wielerwedstrijden in augustus nog extra evenementen. DWS heeft daar met dit concert aansluiting bij weten te vinden.

SCHAATSEN De muziekvereniging had naast ondersteunende bedrijven voor het concert ook Mijnten Schaats- en Skeelersport uit Achterveld uitgenodigd. Het bedrijf presenteerde geheel in aansluiting op het thema van de avond diverse wielerproducten. Een handige vinding van DWS omdat veel sporters die schaatsen ook wielrennen. Mijnten biedt die groep mensen de nodige service en zaterdag maakte dit het programma in de pauze helemaal af.

In het volle programma wist het bestuur DWS ook nog tijd te vinden om drie leden in het zonnetje te zetten. Marjolein Zwanenburg en Sander Wijntjes zijn dit jaar 25 jaar lid van de muziekvereniging. Daarvoor ontvingen zij een speld en oorkonde, mede namens de muziekbond. Natuurlijk mocht een prachtige bos bloemen niet ontbreken. Al deze aandacht was er ook voor Cees Blom. Hij speelt echter geen 25 maar al 60 jaar muziek bij DWS. Zijn eerste noten klonken dus in het dorp gelijk met de eerste wielerwedstrijden van de Tour de Junior.

Of Blom ook voor het eerst met de muziekvereniging op straat speelde bij de eerste plechtigheden van de Tour de Junior kon hij zich echter niet meer herinneren. ,,Dat is te lang geleden om nog te weten", liet hij lachend weten.